Διαδρομή πλοήγησης

Νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή - 28/01/2009

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι η εμπορία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε έγγραφο που περιγράφει τη θέση της English ενόψει των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι το κόστος αναχαίτισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρόκειται να εκτοξευθεί στα ύψη τα επόμενα χρόνια καθώς τα ετήσια έξοδα θα αυξηθούν κατά 175 δις ευρώ παγκοσμίως μέχρι το 2020. Περισσότερο από το 50% του ποσού αυτού θα επιβαρύνει αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες οικονομικές δυνάμεις θα πρέπει να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Το έγγραφο προτείνει εναλλακτικούς τρόπους αύξησης της διεθνούς χρηματοδότησης, όπως την υποχρέωση των χωρών να συμβάλουν ανάλογα με το εισόδημα και το επίπεδο των εκπομπών τους. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η δημοπράτηση ορισμένων δικαιωμάτων εκπομπής σε μια αγορά άνθρακα.

Σε αντάλλαγμα, όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός από τις εξαιρετικά φτωχές, θα πρέπει να περιορίσουν την αύξηση των εκπομπών τους ακολουθώντας αναπτυξιακές στρατηγικές που παράγουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου. Στις στρατηγικές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνεται η συγκράτηση της καταστροφής των τροπικών δασών, δεδομένου ότι τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει με δική της πρωτοβουλία τολμηρά μέτρα DeutschEnglishespañolfrançaisitalianopolski τα οποία αποσκοπούν σε μείωση των εκπομπών, και βασιζόμενη στην επιτυχία τους ανυπομονεί να προχωρήσει περισσότερο στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο. Ο ΟΗΕ διοργανώνει τη διάσκεψη με στόχο την ανάληψη νέας και πιο φιλόδοξης παγκόσμιας δέσμευσης για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, δεδομένου ότι η ισχύουσα συνθήκη, γνωστή ως πρωτόκολλο του Κυότο, λήγει στα τέλη του 2012.

Η ΕΕ θα προτρέψει τις ανεπτυγμένες χώρες να δεσμευτούν για συνολική μείωση 30% των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Η συμβολή κάθε χώρας θα ποικίλλει, ανάλογα με το εισόδημα και τον πληθυσμό της, το επίπεδο των εκπομπών και τις προηγούμενες προσπάθειές της για μείωσή τους. Η τήρηση των δεσμεύσεων θα ελέγχεται και θα επιβάλλεται.

Η Επιτροπή προβλέπει επίσης ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο ρόλος της εμπορίας εκπομπών και θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς άνθρακα. Όλο και περισσότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν μηχανισμούς όπως η αγορά άνθρακα της ΕΕ English που δημιουργήθηκε το 2005. Ο μηχανισμός αυτός θέτει ανώτατα όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνολικά, αλλά επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αγοράζουν και να πωλούν δικαιώματα εκπομπών μεταξύ τους.

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή είναι σε κάποιο βαθμό αναπόφευκτη, η συμφωνία που θα επιτευχθεί στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να βοηθά τις χώρες να προσαρμοστούν.Θα πρέπει επίσης να στηρίζει τις φτωχότερες χώρες που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες.

Οι προτάσεις της Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου, θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες και νομοθέτες κατά τους επόμενους μήνες.

Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή English.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι