Navigacijska pot

Premalo presejalnih pregledov za odkrivanje raka - 26/01/2009

Zdravnica pregleduje mamogram © Reporters

Delež ljudi, zajetih v presejalne preglede za ugotavljanje raka v državah EU, je za več kot polovico manjši, kot je priporočeno, zato se bo brez ustreznih ukrepov umrljivost verjetno povečala.

Leta 2003 so evropski ministri za zdravje priporočili, da vlade držav članic uvedejo obširne programe presejanja za posameznike z visokim tveganjem za nastanek raka zaradi genetskih dejavnikov, starosti in spola. Priporočila je upoštevalo dvaindvajset držav, 15 jih je uvedlo presejalne programe za raka na materničnem vratu in 12 za raka na debelem črevesu in danki. Ti dve vrsti raka se lahko odkrijeta s sorazmerno natančnimi in enostavnimi postopki, kot sta bris materničnega vratu (test Pap) in mamografija.

Ministri so priporočili, naj vsakoletni pregledi zajamejo 125 milijonov ljudi iz različnih ciljnih skupin. Nedavna raziskava EU Englishfrançais pa je pokazala, da se dejansko izvede le približno 51 milijonov pregledov letno oziroma 41% želenega števila. Manj kot polovica teh pregledov se izvede na priporočen način.

Vsaka tretja smrt zaradi raka pri ženskah je posledica raka dojke, raka na debelem črevesu in danki ali raka materničnega vratu. Umrljivost zaradi raka na debelem črevesu in danki pri moških je 11-odstotna. Evropsko prebivalstvo se stara, zato se bo ta delež še povečal, če države ne bodo sprejele preventivnih ukrepov.

Pri približno 3,2 milijona od 500 milijonov prebivalcev Evrope ugotovijo raka, ki je takoj za boleznimi ožilja najpogostejši vzrok smrti. Pri ženskah je delež raka dojk v EU 30-odstoten, kar je veliko več kot delež raka na debelem črevesju in danki (13 %) ter raka na materničnem vratu (3 %). Pri moških je med rakavimi obolenji delež raka na debelem črevesu in danki 13-odstoten.

Rakava obolenja so enakomerno razširjena po vsej EU. Največja pogostost pojavljanja raka na dojki je v Belgiji, najvišja umrljivost pa na Danskem. Najnižja pogostost pojavljanja raka je v Romuniji, najnižja umrljivost pa v Španiji.

Več o raku v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave