Kruimelpad

Doelstellingen kankerscreening nog veraf - 26/01/2009

Arts onderzoekt mammogram © Reporters

De EU-landen screenen niet eens half zo veel mensen op kanker als aanbevolen. Sterftecijfers blijven stijgen zolang daar niets aan verandert.

In 2003 hebben de EU-gezondheidsministers de regeringen aanbevolen te beginnen met grootschalige screeningprogramma's voor mensen die wegens leeftijd, geslacht of andere factoren een hoger kankerrisico hebben. 22 landen zijn daar op ingegaan voor borstkanker, 15 voor baarmoederhalskanker en 12 voor darmkanker. Deze veel voorkomende vormen van kanker kunnen vaak worden ontdekt met vrij betrouwbare en eenvoudige middelen, zoals uitstrijkjes en mammografie.

De ministers hebben aanbevolen ieder jaar ongeveer 125 miljoen personen uit de risicogroepen te screenen. Maar uit een recent EU-onderzoek Englishfrançais blijkt dat er maar 51 miljoen mensen worden gescreend, 41% van wat zou moeten. Bovendien wordt ruim de helft van de screenings niet op de aanbevolen manier uitgevoerd.

Borst-, baarmoederhals- en darmkanker veroorzaken samen een derde van de kankersterfte bij vrouwen. Bij 11% van de mannen die aan kanker overlijden, gaaht het om darmkanker. Met de toenemende vergrijzing in de EU zullen die cijfers nog stijgen, tenzij er meer aan preventie wordt gedaan.

Bij ongeveer 3,2 miljoen van de 500 miljoen Europeanen is kanker vastgesteld. Na hart- en vaatziekten is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Borstkanker vertegenwoordigt ongeveer 30% van de kankergevallen bij vrouwen in de EU, veel meer dan darmkanker (13%) en baarmoederhalskanker (3%). 13% van de mannelijke kankerpatiënten lijdt aan darmkanker.

Kanker komt niet overal in de EU evenveel voor. België heeft het hoogste aantal gevallen van borstkanker, maar de sterfte in Denemarken is het hoogst. In Roemenië komt borstkanker het minst voor, maar in Spanje is de sterfte het laagst.

Meer over kanker in de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links