Navigációs útvonal

Rákszűrés – messze még a kitűzött cél - 26/01/2009

Mellrákszűrésen részt vett páciens és röntgenfelvételét vizsgáló orvos © Reporters

Az Európai Unió országaiban a javasolt rákszűrések kevesebb mint felét végzik el. Ha a helyzetet nem orvosoljuk, a jövőben valószínűleg emelkedni fog a daganatos megbetegedések halálos áldozatainak száma.

2003-ban az uniós egészségügyi minisztereket tömörítő Tanács a tagállamok kormányait arra kérte fel, hogy indítsanak széles körű szűrőprogramokat azoknak a polgároknak a körében, akik koruknál és nemüknél fogva veszélyeztetettnek számítanak. A mellrákszűrés tekintetében 22, a méhnyakrákvizsgálat esetében 15, a vastag- és végbélrák kivizsgálása terén pedig 12 ország tartotta magát a tanácsi ajánláshoz. A fent említett, elterjedtebb megbetegedések esetében gyakran aránylag pontos és egyszerű diagnosztikai eljárások állnak rendelkezésre, például a kenetvétel (Pap-teszt) vagy a mammográfiai vizsgálat.

A tanácsi ajánlás értelmében a célcsoportok tagjai körében évente mintegy 125 millió vizsgálatra kellett volna sort keríteni. Az EU nemrégiben közzétett felmérése Englishfrançais azonban kimutatta, hogy a tagországok csupán 51 millió szűrést végeztek el, ez pedig a javasolt vizsgálatoknak mindössze 41%-a. Ráadásul a vizsgálatok kevesebb mint a fele folyt az ajánlásban rögzített módon.

A nők körében a daganatos megbetegedésben elhunytak egyharmada mell-, vastag- és végbél- vagy méhnyakrák áldozatává vált. A férfiaknál a rák okozta halálesetek 11%-ának vastag- és végbélrák áll a háttérében. Az Unióban a lakosság elöregedésével ezek az arányszámok a megelőzésre irányuló intézkedések ellenére várhatóan emelkednek majd.

500 millió európaiból mintegy 3,2 millió személynél diagnosztizáltak rákot. A leggyakoribb halálozási okot – a szív- és érrendszer betegségei után – a daganatos megbetegedések jelentik. A mellrák a nők körében a rákos esetek mintegy 30%-át teszi ki az Európai Unióban – ez a szám messze meghaladja a vastag- és végbélrák (13%) és a méhnyakrák (13%) gyakoriságát. A férfiak körében a vastag- és végbélrák áll a daganatos megbetegedések 13%-ának hátterében.

A rákos betegségek előfordulása nem egyenletes az Európai Unió területén. A legtöbb mellrákot Belgiumban diagnosztizálják, viszont Dániában a legmagasabb a mortalitás. A legkevesebb eset Romániában fordul elő, és Spanyolországban a legalacsonyabb a halálozási arányszám.

Bővebben az európai rákhelyzetről

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek