Navigointipolku

Syöpäseulontoja tehdään aivan liian vähän - 26/01/2009

Lääkäri tutkii potilaan mammografia-kuvaa © Reporters

EU-maissa syöpäseulontoja tehdään alle puolet suositellusta määrästä, minkä pelätään lisäävän syöpäkuolleisuutta.

EU:n terveysministerit kehottivat vuonna 2003 jäsenmaita aloittamaan laajamittaiset syöpäseulonnat niille, joilla on kohonnut syöpäriski yleisten tekijöiden kuten iän tai sukupuolen vuoksi. Tavoitteeseen on päässyt 22 maata rintasyövän osalta, 15 maata kohdunkaulan syövän osalta ja 12 maata paksu- ja peräsuolen syövän osalta. Nämä yleiset syövät voidaan usein havaita melko tarkoilla ja yksinkertaisilla menetelmillä kuten papa-kokeilla ja mammografialla.

Ministerit suosittelivat, että vuosittain tehtäisiin noin 125 miljoonaa syöpäseulontatutkimusta. Hiljattain tehty EU-selvitys Englishfrançais osoittaa, että syöpäseulontatutkimuksia tehdään vuodessa vain noin 51 miljoonaa, mikä on 41 % tavoitteesta. Niistäkin alle puolet tehdään osana suositusten mukaista seulontaohjelmaa.

Joka kolmas naisten syöpäkuolema johtuu rintasyövästä, paksu- tai peräsuolen syövästä tai kohdunkaulan syövästä. Miesten syöpäkuolemista 11 % johtuu paksu- tai peräsuolen syövästä. EU:n väestön ikääntymisen myötä osuudet tulevat kasvamaan, ellei ehkäiseviin toimiin ryhdytä.

Vuosittain noin 3,2 miljoonalla EU:n 500 miljoonasta asukkaasta diagnosoidaan syöpä. Syöpä on yleisin kuolinsyy verenkiertosairauksien jälkeen. Naisten syöpätapauksista noin 30 % on rintasyöpää, paksu- ja peräsuolen syövän osuus on 13 % ja kohdunkaulan syövän 3 %. Myös miehillä paksu- ja peräsuolen syövän osuus syöpätapauksista on 13 %.

Syöpien esiintyvyys ja niiden aiheuttama kuolleisuus vaihtelevat EU-maittain. Esimerkiksi rintasyövän esiintyvyys on suurin Belgiassa mutta kuolleisuuslukema on korkein Tanskassa. Romaniassa rintasyöpätapauksia on vähiten mutta kuolleisuus rintasyöpään on alhaisin Espanjassa.

Lisää syövästä EU:ssa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä