Διαδρομή πλοήγησης

Απέχει πολύ από τους στόχους ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου - 26/01/2009

Γιατρός που εξετάζει τη μαστογραφία ασθενούς © Reporters

Λιγότεροι από τους μισούς επιβεβλημένους προσυμπτωματικούς ελέγχους για καρκίνο πραγματοποιούνται στις χώρες της ΕΕ, ενώ τα ποσοστά θανάτου προβλέπεται να αυξηθούν αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Το 2003, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συνέστησαν στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μεγάλης κλίμακας προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για άτομα τα οποία κινδυνεύουν να προσβληθούν από καρκίνο εξαιτίας γενετικών παραγόντων, όπως η ηλικία και το φύλο. Είκοσι δύο χώρες συμμορφώθηκαν με αυτή τη σύσταση για τον καρκίνο του μαστού, δεκαπέντε για τον καρκίνο του τραχήλου και δώδεκα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι συνηθισμένοι αυτοί τύποι καρκίνου μπορούν συχνά να ανιχνευτούν με σχετικά ακριβείς και απλές διαδικασίες, όπως το τεστ Παπ και οι μαστογραφίες.

Οι υπουργοί συνέστησαν να πραγματοποιούνται 125 εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου ετησίως σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόσφατη έρευνα της ΕΕ Englishfrançais κατέδειξε όμως ότι πραγματοποιούνται μόνο 51 εκατομμύρια, δηλαδή το 41% του επιθυμητού αριθμού. Από αυτές δε τις εξετάσεις λιγότερες από τις μισές πραγματοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού, καθώς και του τραχήλου της μήτρας ευθύνονται για έναν στους τρεις θανάτους από καρκίνο στις γυναίκες. Για του άνδρες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αντιπροσωπεύει το 11% των θανάτων από καρκίνο. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, τα ποσοστά αυτά αναμένεται να αυξηθούν στην ΕΕ, αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Σε 3,2 από τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους έχει διαγνωστεί καρκίνος, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει το 30% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου στις γυναίκες στην ΕΕ, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού καθώς και του τραχήλου της μήτρας, τα οποία αντιπροσωπεύουν το13% και το 3% αντίστοιχα των περιπτώσεων καρκίνου. Για του άνδρες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αντιπροσωπεύει το 13% των περιπτώσεων καρκίνου.

Οι περιπτώσεις καρκίνου δεν κατανέμονται εξίσου σε όλη την ΕΕ. Το Βέλγιο έρχεται πρώτο όσον αφορά τη συχνότητα καρκίνου του μαστού, ενώ η Δανία χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Η Ρουμανία χαρακτηρίζεται από τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, ενώ η Ισπανία από το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Περισσότερα για τον καρκίνο στην ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι