Sti

Antallet af kræftscreeninger langt fra målet - 26/01/2009

Læge studerer en patients mammografi © Reporters

EU-landene screener under halvdelen af det anbefalede antal borgere for kræft, og dødeligheden ventes at stige, medmindre der gribes ind.

I 2003 anbefalede EU's sundhedsministre medlemslandene at indføre omfattende screeningprogrammer for borgere, der har større risiko for at få kræft på grund af faktorer som alder og køn. 22 lande har fulgt anbefalingerne for brystkræft, 15 for livmoderhalskræft og 12 for tyk- og endetarmskræft. Det er almindelige kræftformer, der tit kan konstateres ved forholdsvis præcise og enkle undersøgelser som en celleprøve og en mammografi.

Sundhedsministrene anbefalede, at omkring 125 millioner borgere i risikogrupperne bør undersøges for kræft hvert år. Men en ny EU-undersøgelse Englishfrançais viser, at der kun foretages omkring 51 millioner screeninger – eller 41 % af det fastsatte mål. Af disse er det under halvdelen, der bliver gennemført som anbefalet.

Bryst-, livmoderhals-, tyk- og endetarmskræft er samlet set skyld i hvert tredje kræftdødsfald blandt kvinder. Hos mænd er tyk- og endetarmskræft skyld i 11 % af alle kræftdødsfald. Befolkningen bliver ældre og ældre i EU, så vi må forvente, at tallene stiger yderligere, medmindre der iværksættes en forebyggende indsats.

Ud af en samlet befolkning på 500 millioner får omkring 3,2 millioner EU-borgere stillet diagnosen kræft. Det gør kræft til den hyppigste dødsårsag efter kredsløbssygdomme. Brystkræft tegner sig for ca. 30 % af alle kræfttilfælde hos kvinder i EU – langt mere end tyk- og endetarmskræft og livmoderhalskræft (13 % og 3 %). Hos mænd tegner tyk- og endetarmskræft sig for 13 % af alle kræfttilfælde.

Kræfttilfældene er ulige fordelt over EU. Belgien har flest tilfælde af brystkræft, men Danmark har den højeste dødelighed. Rumænien har færrest kræfttilfælde og Spanien den laveste dødelighed.

Mere om kræft i EU

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links