Навигационна пътека

Скринингът за рак далеч под целевите равнища - 26/01/2009

Доктор разглежда мамография на пациент © Reporters

Държавите членки на ЕС са извършили скрининг за рак на по-малко от половината от препоръчания брой граждани и ако не бъдат предприети действия се очаква нивата на смъртност да нараснат.

През 2003 г. здравните министри в ЕС отправиха препоръка към правителствата да въведат широкомащабни програми за онкологичен скрининг за хора с висок риск от ракови заболявания по общи признаци като възраст и пол. Двадесет и две държави са изпълнили препоръката за рак на гърдата, 15 - за рак на маточната шийка и 12 - за рак на дебелото черво и ректума. Тези широко разпространени форми на рак могат да бъдат установени чрез сравнително точни и прости процедури като цитонамазки и мамографии.

Министрите препоръчаха извършването на около 125 млн. проверки годишно за рак на лица от целевите групи. Неотдавнашно проучване на ЕС Englishfrançais обаче показва, че са били извършени само 51 млн. скрининга или 41 % от целевия брой. От тях по-малко от половината са били извършени по препоръчания начин.

Взети заедно ракът на гърдата, на дебелото черво и ректума и на маточната шийка са причина за един на всеки три смъртни случая, причинени от рак, при жените. При мъжете ракът на дебелото черво и ректума е причина за 11 % от смъртните случаи в резултат на рак. Предвид застаряването на европейското население се очаква тези нива да нараснат, освен ако не бъдат предприети мерки.

Около 3,2 млн. от общо 500 млн. европейски граждани страдат от рак - най-честата причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Ракът на гърдата представлява около 30 % от случаите на рак при жените в ЕС, далеч пред рака на дебелото черво и рака на маточната шийка със съответно 13 % и 3 %. При мъжете ракът на дебелото черво и ректума представлява 13% от случаите на рак.

Раковите заболявания са разпространени неравномерно на територията на ЕС. В Белгия са регистрирани най-много случаи на рак на гърдата, но Дания е страната с най-високо равнище на смъртност. Румъния е с най-малък брой случаи, а Испания с най-ниско ниво на смъртност.

Още за раковите заболявания в ЕС češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки