Cale de navigare

Proceduri simplificate pentru navigarea între porturile UE - 21/01/2009

Portul Bellview, Irlanda © CE

Comisia prezintă un plan de eficientizare a procedurilor vamale în cazul vaselor care navighează între porturi europene, ca parte a strategiei de creare a unui spaţiu maritim fără bariere.

Camioanele şi trenurile de marfă au de mulţi ani posibilitatea de a călători fără frontiere în UE. Situaţia diferă însă pentru vase. Chiar şi atunci când navighează direct dintr-o ţară membră a UE în alta, acestea trebuie să treacă prin vamă - un proces costisitor, care cauzează întârzieri majore.

Comisia propune acum un plan de simplificare a procedurilor English. Acesta include câteva măsuri legislative menite să reducă birocraţia, precum şi câteva recomandări privind reducerea taxelor administrative.

Comisarul pentru transport, Antonio Tajani, consideră că acest plan va îmbunătăţi competitivitatea transportului maritim, aducând astfel beneficii întregii economii. Aproximativ 40% din mărfurile pentru comerţul intern şi aproape toate mărfurile destinate comerţului extern sunt transportate pe cale maritimă. Acest sector reprezintă o importantă sursă de locuri de muncă şi de venituri pentru Europa. În fiecare an, prin porturile europene trec peste 400 de milioane de pasageri şi aproximativ 3,5 miliarde de tone de mărfuri, care sunt încărcate sau descărcate.

Companiile de transport trebuie să se supună la numeroase verificări în ceea ce priveşte respectarea unor norme complexe în materie de taxe, sănătate, siguranţă, securitate etc. Planul le recomandă guvernelor naţionale să simplifice aceste controale de frontieră. Mai mult decât atât, include o serie de propuneri legislative destinate eficientizării procedurilor vamale. De asemenea, invită la aplicarea, în viitor, a unor măsuri de reducere a formalităţilor în cazul mărfurilor care trec prin ţări terţe, în drumul lor de la un port european la altul.

În paralel cu acest plan, Comisia a publicat un document politic care stabileşte obiectivele sectorului industrial English pentru următorii 10 ani. Documentul abordează principalele provocări cu care se confruntă transportul maritim şi cuprinde măsuri menite să ajute sectorul industrial să depăşească actuala criză economică.

Profitând de creşterea rapidă a comerţului internaţional, sectorul transportului maritim de mărfuri din Europa s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani, iar companiile din domeniu au investit sume semnificative în reînnoirea şi extinderea flotelor. Acesta se confruntă însă cu numeroase provocări, inclusiv cu o competiţie acerbă din partea firmelor care aplică norme inferioare de siguranţă şi de protecţie a mediului. Instabilitatea pieţelor energetice şi creşterea ameninţărilor reprezentate de piraterie pun şi ele piedici în calea transportului maritim.

Spre deosebire de transportul rutier şi feroviar, transportul maritim de mărfuri dintr-o ţară în alta este considerat comerţ internaţional, întrucât apele teritoriale ale fiecărui stat nu depăşesc distanţa de 22 de km de la ţărm. După ce parcurg această distanţă, navele intră în apele internaţionale.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile