Navigacijska pot

Kakovost življenja v Evropi: razlike ostajajo - 02/01/2009

Nakupovalna ulica v Bonnu, Nemčija © Reporters

Anketa o kakovosti življenja v Evropi je pokazala pomembne razlike med državami.

Anketa, češtinaDeutschEnglishfrançais, ki jo je izvedla Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound), je pokazala pomembne razlike med starimi in novimi državami članicami Evropske unije (EU), pa tudi med severom in jugom Evrope.

Kupna moč v novih državah članicah in državah kandidatkah je precej pod evropskim povprečjem (komaj 55 %). Delež prebivalcev, ki se morajo včasih odreči bistvenim dobrinam (ustrezni kurjavi, novim oblačilom in zlasti letnemu dopustu), je v teh državah večji kot v drugih državah Evropske unije.

Razlike so vidne tudi pri stanovanjskih razmerah. Prebivalci novih držav Evropske unije so v glavnem lastniki svojih stanovanj in hiš (v primerjavi s 40 % v starejših državah članicah), ki pa so slabše vzdrževane. Z dotrajanostjo stanovanjskih objektov se tako srečuje 42 % Romunov in samo 9 % Fincev.

Glede zdravstvenih storitev je anketa pokazala pomanjkanje medicinske opreme zlasti na jugu Evrope (razen Španije) in na podeželskih območjih. V novih državah članicah EU skoraj polovica najrevnejših prebivalcev nima denarja za obisk pri zdravniku, v zahodni Evropi pa je njihov delež 31%. Težave so še večje zaradi staranja evropskega prebivalstva.

Prebivalci novih držav članic EU in tudi Italije, Portugalske in Grčije so najmanj zadovoljni s kakovostjo svojega življenja, prebivalci severnih držav pa so najbolj zadovoljni. Kljub temu so državljani novih držav članic optimistični, v nasprotju s Francozi, Italijani, Portugalci, pa tudi Madžari in Bolgari. V celoti se je število optimistov znižalo s 64 % iz ankete leta 2003 na današnjih 55 %.

Več informacij o Evropski fundaciji za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer EN.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave