Kruimelpad

Levenskwaliteit in Europa: er blijven ongelijkheden - 02/01/2009

Een winkelstraat in Bonn, Duitsland © Reporters

Uit een enquête over de levenskwaliteit in Europa blijkt dat de situatie van land tot land sterk verschilt.

Een enquête češtinaDeutschEnglishfrançais van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) heeft grote ongelijkheden aan het licht gebracht tussen de oude en de nieuwe EU-landen en tussen het noorden en het zuiden.

De koopkracht ligt in de nieuwe EU-landen en de kandidaat-lidstaten ver onder het Europees gemiddelde (ze bedraagt nauwelijks 55% ervan). In deze landen moet ook een veel groter deel van de bevolking het stellen zonder essentiële dingen zoals behoorlijke verwarming, nieuwe kleren en jaarlijkse vakantie.

Die ongelijkheden zijn er ook wat de huisvesting betreft. Hoewel een meerderheid van de inwoners van de nieuwe EU-landen een eigen woning bezit (tegen 40% in de andere EU-landen) is die doorgaans in minder goede staat. Zo noemt 42% van de Roemenen zijn woning bouwvallig, terwijl slechts 9% van de Finnen zulke klachten heeft.

In de gezondheidszorg is er volgens de enquête een tekort aan medisch materieel, vooral in het zuiden van Europa (op Spanje na) en in landelijke gebieden. In de nieuwe EU-landen hebben bijna de helft van de armsten moeite om een doktersbezoek te betalen, terwijl dat in West-Europa maar voor 31% geldt. Deze problemen worden verergerd door de vergrijzing van de Europese bevolking.

De tevredenheid over de kwaliteit van het leven is het laagst in de nieuwe EU-landen en in Italië, Portugal en Griekenland, en het hoogst in de noordelijke landen. Daarentegen zijn veel burgers van nieuwe EU-landen optimistisch, wat dan weer niet het geval is bij de Fransen, Italianen, Portugezen en ook niet bij de Hongaren en Bulgaren. Het aantal optimisten is sinds de enquête van 2003 van 64% tot 55% gedaald.

Meer informatie over de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden English.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links