Navigációs útvonal

Életszínvonal Európában – a különbségek nem mérséklődnek - 02/01/2009

Bevásárlóutca Bonnban (Németország) © Reporters

Európai szintű felmérés készült az életszínvonalról. Az eredmények azt mutatják, jelentős különbségek vannak az uniós tagországok között.

Az Élet-és Munkakörülmények Javításáért Európai Alapítvány (Eurofound) által készített felmérés češtinaDeutschEnglishfrançais rávilágít arra, hogy jelentős életszínvonalbeli különbségek vannak a régi és új tagállamok, illetve az északi és déli országok között.

Az új tagállamokban és a tagjelölt államokban a vásárlóerő messze elmarad az európai átlagtól (alig 55%-a annak). Az új tagállamokban jóval magasabb azoknak az aránya, akiknek időnként az alapvetőnek tekintett javakat (például megfelelő fűtés, új ruha, évi egyszeri üdülés stb.) is nélkülözniük kell.

Ezek a különbségek a lakáskörülményekben is tükröződnek. Az új tagállamok lakosságának nagy része tulajdonosként lakik otthonában (míg az EU-hoz korábban csatlakozott országok esetében a lakosok 60%-a bérelt lakásban él), ám e lakások általában rosszabb állapotban vannak, mint a régi tagállamok állampolgárainak otthonai. Így például Romániában a népesség 42%-ának kell az avultság problémájával szembenéznie, míg ilyen nehézségekre Finnországban csupán a lakosság 9%-a panaszkodik.

Az egészségügyi ellátás tekintetében a felmérés azt mutatja, hogy Európa déli részén (Spanyolország kivételével) és a vidéki területeken nincs elegendő orvosi berendezés. Az új tagállamokban a legszegényebb néprétegeknek majdnem fele nehezen engedheti meg magának, hogy orvosi vizsgálatra menjen. Ez az arány Nyugat-Európában 31%. Ezeket a problémákat még súlyosbítja Európa népességének elöregedése.

Az élettel való elégedettség foka az EU új tagállamaiban, valamint Olaszországban, Portugáliában és Görögországban a legalacsonyabb, míg az északi országok lakosai a legelégedettebbek. Az új tagállamok állampolgárai közül viszont sokan derűlátónak mondják magukat, kivéve a magyarokat és a bolgárokat, akik a franciákkal, az olaszokkal és a portugálokkal együtt a pesszimistábbak közé tartoznak. Az optimisták száma összességében a 2003-as felméréskor mért 64%-ról mára 55%-ra csökkent.

Bővebben az Eurofound alapítványról angol .

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek