Navigointipolku

Pohjoismaalaiset tyytyväisimpiä elämäänsä - 02/01/2009

Kauppakatu Bonnissa Saksassa © Reporters

Eurooppalaisten elämänlaatua koskeva tutkimus paljastaa eri maiden välillä huomattavia eroja.

Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön (Eurofound) tutkimuksesta češtinaDeutschEnglishfrançais ilmenee, että elinolojen erot ovat erityisen suuria EU:n vanhojen ja uusien jäsenmaiden sekä pohjoisten ja eteläisten jäsenmaiden välillä.

Uusien jäsenvaltioiden ja ehdokasmaiden ostovoima on tuskin 55 prosenttia EU:n keskiarvosta. Uusissa jäsenmaissa selvästi useampi joutuu välillä tinkimään elämän perusasioista, kuten riittävästä lämmityksestä, uusista vaatteista tai vuosilomasta, kuin muualla EU:ssa.

Vastaavia eroja on myös asuinoloissa. EU:n uusien jäsenvaltioiden kansalaiset omistavat yleensä asuntonsa (vanhoissa EU-maissa vain 40 prosenttia asuu omistusasunnossa), mutta asunnot ovat usein huonokuntoisia. Esimerkiksi romanialaisista 42 prosenttia pitää asuntonsa huonokuntoisuutta ongelmana, kun taas suomalaisista vain 9 prosenttia valittaa samaa.

Terveydenhoitopalveluista puolestaan on pulaa Etelä-Euroopassa (Espanjaa lukuun ottamatta) ja maaseudulla. Uusissa jäsenmaissa on alimpiin tuloryhmiin kuuluvista kansalaisista lähes puolella vaikeuksia selvitä lääkärimaksuistaan. Vanhoissa jäsenmaissa vastaava osuus on alle kolmannes. Väestön ikääntyminen pahentaa näitä ongelmia.

Uusien jäsenmaiden asukkaat sekä italialaiset, portugalilaiset ja kreikkalaiset ovat tyytymättömimpiä ja pohjoismaalaiset tyytyväisimpiä elämäänsä. Pohjoismaissa ollaan myös optimistisimpia tulevaisuuden suhteen. Ranskalaiset, italialaiset, portugalilaiset, tšekit, bulgarialaiset, slovakialaiset ja etenkin unkarilaiset ovat kaikkein vähiten optimistisia. Optimistien osuus on laskenut 55 prosenttiin, kun se vuonna 2003 oli 64 prosenttia.

Tietoa Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiöstä English.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä