Sti

Stor forskel på livskvaliteten i EU - 02/01/2009

En shoppinggade i Bonn (Tyskland) © Reporters

En undersøgelse af livskvaliteten i EU afslører betydelige forskelle fra land til land.

Undersøgelsen češtinaDeutschEnglishfrançais, der er foretaget af Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Eurofound), afslører store forskelle mellem de gamle og de nye medlemslande i EU – og mellem nord og syd.

Købekraften i de nye EU-lande og kandidatlandene ligger næsten 55 % under EU-gennemsnittet. Her er også langt flere mennesker, som af og til må fravælge basale goder (f.eks. tilstrækkelig opvarmning af boligen, nyt tøj og årlig ferie), end i resten af EU.

Forskellene springer også i øjnene, når man ser nærmere på boligforholdene. De fleste ejer deres egen bolig i de nye EU-lande (i modsætning til 40 % i de gamle EU-lande), men den er generelt i en dårligere stand. F.eks. bor 42 % af rumænerne i saneringsmodne boliger, mens det kun gælder 9 % af finnerne.

Der er også ulige adgang til sundhedsydelser. Ifølge undersøgelsen er der mangel på lægeudstyr, især i Sydeuropa (undtagen Spanien) og i landdistrikter. I de nye EU-lande har næsten halvdelen af de fattigste svært ved at betale for en lægekonsultation. Det gælder kun 31 % i Vesteuropa. Disse problemer forværres, i takt med at befolkningen i Europa bliver ældre.

Det er i de nye EU-lande og i Italien, Portugal og Grækenland, at folk er mest utilfredse med levestandarden, hvorimod man finder de mest tilfredse i de nordiske lande. Til gengæld er der mange optimister i de nye EU-lande (når man ser bort fra ungarerne og bulgarerne) i modsætning til franskmændene, italienerne og portugiserne. Samlet set er der blevet færre optimister: 55 % i dag i forhold til 64 % i 2003.

Læs mere om Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene English.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links