Sökväg

Enklare att få vård i EU - 04/01/2008

Patient med ena foten i bandage.

Med de nya reglerna ska det bli enklare och säkrare för européerna att söka vård utomlands.

De flesta av oss vill få bästa möjliga vård där vi bor. Men om det finns bättre, snabbare eller billigare vård någon annanstans i EU, måste det vara möjligt att söka sådan vård.

Det har inte alltid varit helt klart hur man ska bära sig åt för att söka vård i andra EU-länder DeutschEnglishespañolfrançais. Med sitt förslag vill EU-kommissionen komma till rätta med det problemet genom att

  • klargöra patienters rätt att söka vård i ett annat EU-land och få ersättning för kostnaderna på samma sätt som i hemlandet,
  • sörja för hög standard för den vård som erbjuds i EU,
  • upprätta ett europeiskt samarbete om gränsöverskridande vård.

På senare tid har behovet av ett sådant förslag ökat i och med att flera mål om gränsöverskridande vård har dragits inför EG-domstolen. Domstolen har konsekvent dömt att patienternas vårdkostnader utomlands ska ersättas. Förslaget klargör därför rättsläget och dina rättigheter som patient.

Att ha tillgång till vård av hög kvalitet när och där man behöver den är en viktig fråga för EU:s medborgare, och denna rätt finns inskriven i den nyligen antagna stadgan om de grundläggande rättigheterna.

Om du ska på ett kortare besök i ett annat EU-land bör du ha med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort. Kortet underlättar vården i det land du besöker. Dina kostnader ersätts enligt landets regler. Kortet beställer du utan kostnad från Försäkringskassan.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar