Navigacijska pot

Enostavnejše zdravljenje povsod v EU - 04/01/2008

Bolnik s povito nogo

Z novimi predpisi naj bi bilo za evropske državljane zdravljenje v tujini enostavnejše in varnejše.

Večina Evropejcev si želi najboljšo možno zdravstveno oskrbo blizu svojega doma. Če pa so drugje v Evropski uniji na voljo boljše, hitrejše in cenejše storitve, je prav, da so dostopne evropskim državljanom, ki potrebujejo zdravljenje.

Pravila o tem, kako lahko evropski državljani uporabljajo zdravstvene storitve v tujini DeutschEnglishespañolfrançais, niso vedno jasna. Nov predlog zato podrobneje določa:

  • pravico bolnika, da se zdravi v drugi državi članici in dobi povrnjene stroške zdravljenja, kot bi jih doma;
  • visoke standarde zdravstvene oskrbe povsod po EU;
  • sodelovanje evropskih držav pri čezmejnem zdravstvenem varstvu.

Potreba po takem predlogu se je pokazala, ko je Sodišče obravnavalo vrsto primerov čezmejne zdravstvene oskrbe. Sodišče je vedno odločilo, da je treba povrniti stroške zdravstvene oskrbe bolnika. Predlog Evropske komisije krepi pravice bolnika, saj jim daje pravno varnost in preglednost.

Dostop do visokokakovostne zdravstvene oskrbe kadar in kjer je potrebna, je prednostno vprašanje za evropske državljane. Priznava ga tudi nedavno sprejeta Listina o temeljnih pravicah danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska.

Za krajše bivanje v drugi državi članici EU potrebujemo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Tako je zdravljenje v državi gostiteljici enostavnejše, stroški zdravljenja pa se povrnejo po pravilih te države. Kartico lahko naročimo brezplačno pri zdravstvenem zavodu svoje države.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave