Cale de navigare

Accesul la îngrjiri medicale, mai simplu în întreaga Europă - 04/01/2008

Piciorul bandajat al unui pacient

Reguli mai clare, datorită cărora toţi europenii pot călători mai uşor şi în mai multă siguranţă în vederea efectuării de tratamente medicale în străinătate.

Majoritatea europenilor îşi doresc să beneficieze de cele mai bune îngrijiri medicale, cât mai aproape de domiciliu. Însă, dacă pot fi obţinute servicii mai bune, mai rapide şi mai ieftine într-o altă ţară a UE, este normal ca cetăţenii europeni care au nevoie de tratament să poată beneficia de acestea.

Avantajele pe care le oferă accesul la serviciile medicale din străinătate DeutschEnglishespañolfrançais nu au fost întotdeauna clar precizate. Noua propunere intenţionează să schimbe această situaţie, punând accentul pe:

  • dreptul pacienţilor de a urma un tratament în orice altă ţară a UE şi de a li se rambursa cheltuielile în aceleaşi condiţii ca şi în ţara de origine;
  • standarde înalte în materie de servicii medicale în întreaga Europă;
  • cooperarea europeană în domeniul îngrijirilor medicale transfrontaliere.

Nevoia elaborării acestei propuneri s-a făcut simţită după ce au fost aduse în faţa Curţii Europene de Justiţie mai multe cazuri referitoare la îngrijiri medicale în străinătate. Curtea a decis în fiecare situaţie că pacienţii au dreptul la rambursarea costurilor medicale. Prin această propunere, Comisia doreşte să întărească siguranţa juridică şi transparenţa în ceea ce priveşte drepturile pacienţilor.

Accesul la servicii medicale de înaltă calitate, în locul şi la momentul potrivit, este prioritar pentru cetăţenii europeni. Este un drept recunoscut de Carta drepturilor fundamentale danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska, recent adoptată.

Pentru şederi de scurtă durată într-un alt stat membru al UE, trebuie să deţineţi un card european de asigurări sociale de sănătate. Acesta vă facilitează accesul la tratament în ţara gazdă şi face posibilă rambursarea cheltuielilor potrivit sistemului din ţara respectivă. Îl puteţi obţine gratuit, prin intermediul serviciului de sănătate din ţara dumneavoastră.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile