Kruimelpad

Medische behandeling in andere EU-landen wordt gemakkelijker - 04/01/2008

Patiënt met verbonden voet

Voorstel voor duidelijker regels om medische behandeling in andere EU-landen eenvoudiger en veiliger te maken.

De meeste Europeanen willen zo goed mogelijke gezondheidszorg dicht bij huis. Maar als de zorg elders in de EU beter, sneller of goedkoper is, dan is het niet meer dan logisch dat zij daar ook gebruik van kunnen maken.

Vaak is onduidelijk hoe u als patiënt medische zorg in het buitenland DeutschEnglishespañolfrançais kunt krijgen. Dit nieuwe voorstel wil hier wat aan doen, en richt zich op:

  • het recht van patiënten om behandeling in een ander EU-land te vragen en de kosten vergoed te krijgen
  • hoge kwaliteit van de gezondheidszorg in de hele EU
  • Europese samenwerking bij grensoverschrijdende gezondheidszorg

Na een aantal zaken voor het Europees Hof van Justitie bleek dat er behoefte was aan duidelijker regels. Het Hof besliste in alle gevallen dat de medische kosten vergoed moesten worden. Dankzij het voorstel worden de rechten van patiënten juridisch vastgelegd en transparanter.

Toegang tot goede gezondheidszorg waar en wanneer het maar nodig is, is een topprioriteit voor de Europese burger. Deze rechten worden ook erkend in het onlangs aangenomen Handvest van de grondrechten.

Tijdens een kort verblijf in een ander EU-land moet u in het bezit zijn van een Europese ziektekostenverzekeringskaart.  Hiermee is het gemakkelijker om de kosten van een medische behandeling die u in het gastland hebt ondergaan, vergoed te krijgen volgens de regels die in dat land gelden. De kaart kunt u gratis aanvragen bij uw ziektekostenverzekering.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links