Navigointipolku

Hoitoon hakeutuminen muihin EU-maihin helpottuu - 04/01/2008

Potilas makaa jalka siteessä

EU esittää sääntöuudistusta, jonka myötä potilaat pääsevät hoitoon ulkomaille helpommin ja turvallisemmin.

Useimmat EU-kansalaiset haluavat saada mahdollisimman hyviä terveydenhuoltopalveluja läheltä asuinpaikkaansa. Jos kuitenkin muualla EU:ssa palvelut ovat paremmat tai edullisemmat tai hoitoon pääsee nopeammin, on oikein ja kohtuullista, että näitä palveluja voi tarvittaessa käyttää.

Säännöt ulkomaisten hoitopalvelujen DeutschEnglishespañolfrançais käytöstä ovat olleet osin epäselvät. Asia korjataan uudessa ehdotuksessa, jonka keskeisiä tavoitteita ja periaatteita ovat:

  • potilaan oikeus hakeutua hoitoon toiseen EU-maahan ja saada hoitokuluista asianmukainen korvaus
  • laadukkaat terveydenhoitopalvelut kaikkialla EU:ssa
  • EU-tason yhteistyö rajat ylittävässä terveydenhuollossa.

Tarve täsmentää säännöksiä ilmeni, kun EU-tuomioistuin sai käsiteltäväkseen useita tapauksia, jotka liittyivät ulkomaisten hoitopalvelujen käyttöön. Tuomioistuin totesi toistuvasti, että potilaalla oli oikeus korvauksiin hoitokuluista. Sääntöuudistuksen myötä oikeusvarmuus paranee ja potilaan oikeudet määritellään selvemmin.

EU-kansalaisten yhtäläinen oikeus saada laadukasta hoitoa aina tarvittaessa on keskeinen perusoikeus, joka sisältyy myös hiljattain hyväksyttyyn perusoikeuskirjaan.

Lyhyen oleskelun aikana toisessa EU-maassa on hyvä pitää mukana eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen avulla hoitoon pääsee helpommin, ja hoitokulut korvataan kyseisen maan korvausperiaatteiden mukaan. Kortin voi tilata maksutta oman maan sairausvakuutuslaitoksesta (Suomessa Kelasta).

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä