Навигационна пътека

Улесняване на лечението в целия ЕС - 04/01/2008

Пациент с бинтован крак

Предложени са по-ясни правила, за да стане пътуването в чужбина за лечение по-лесно и сигурно за европейците.

Повечето европейци искат да получат най-доброто възможно лечение близо до вкъщи. Но ако някъде другаде в ЕС се предлагат по-добри, по-бързи или по-евтини услуги, нуждаещите се от лечение европейци би трябвало да имат достъп до тях.

Не винаги е ясно как европейците могат да се възползват от медицински услуги в чужбина DeutschEnglishespañolfrançais. Целта на новото предложение е да промени това, като се съсредоточи върху:

  • правото на пациентите да търсят лечение в друга страна от ЕС и да им бъдат възстановени разходите
  • високи стандарти в здравеопазването в целия ЕС
  • европейско сътрудничество за трансгранично здравеопазване

Необходимостта от такова предложение стана още по-ясна след серия дела във връзка с лечение в чужбина, внесени в Съда на Европейските общности. Съдът всеки път постановяваше възстановяване на разходите за лечение на пациентите. Предложеното изменение ще внесе законова яснота и прозрачност по отношение на правата на пациентите.

Достъпът до висококачествено здравеопазване навсякъде и по всяко време е приоритет за европейските граждани, който е признат в наскоро приетата Харта за основните права danskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska.

За кратки престои в друга страна от ЕС трябва да имате Европейска здравноосигурителна карта. По този начин е по-лесно да бъдете лекувани в приемащата страна, като разходите ви се възстановяват според нейната система. Картата може да бъде поръчана безплатно в здравноосигурителната институция във вашата страна.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки