Cale de navigare

Donaţi un organ, salvaţi o viaţă - 08/12/2008

Bărbat care livrează o cutie conţinând un organ pentru transplant © Reporters

UE propune norme comune privind donarea şi transplantul de organe.

Aproximativ 56 000 de europeni se află în prezent pe listele de aşteptare pentru o operaţie de transplant. În fiecare zi, 12 dintre ei îşi pierd viaţa pentru că nu există organe disponibile.

În faţa acestor statistici sumbre, Comisia Europeană caută soluţii pentru a stimula donarea de organe English , în special încurajând statele membre să realizeze, mai frecvent, schimburi reciproce de organe. Deşi unele ţări sunt deja implicate în astfel de schimburi, ele rămân, totuşi, destul de rare.

Comisia propune, de asemenea, elaborarea de norme comunitare în materie de donare şi transplant de organe, pentru a elimina disparităţile care compromit siguranţa şi îngreunează căutarea donatorilor şi repartizarea organelor.

Proiectul legislativ ar urma să instituie un sistem de trasabilitate a organelor şi de raportare a cazurilor în care pacienţii prezintă reacţii adverse grave în urma unui transplant. De asemenea, este prevăzută desemnarea unor autorităţi naţionale care să vegheze la respectarea normelor UE.

Rata donării de organe variază de la o ţară la alta - de la aproape 35 de donatori pe milion de locuitori în Spania, la mai puţin de un donator pe milion de locuitori în România. În majoritatea ţărilor UE, cererea depăşeşte cu mult oferta, chiar dacă, în ultimii ani, donarea de organe a înregistrat o tendinţă ascendentă. Între 15 şi 30% din pacienţi decedează înainte de găsirea unui donator compatibil. Doar în anul 2006, de exemplu, 5 500 de persoane şi-au pierdut viaţa aşteptând să li se transplanteze un organ, de obicei inimă, plămân, rinichi, ficat sau pancreas.

De ce în unele ţări există mai mulţi donatori decât în altele? Răspunsul nu este simplu. Într-o anumită măsură, este o problemă de organizare. Metodele de înregistrare şi repartizare a organelor diferă de la ţară la ţară.

Resursele joacă şi ele un rol important. Există ţări care alocă resurse semnificative căutării de donatori. Altele - în special noile state membre - nu au echipamentul necesar pentru realizarea unor operaţii atât de complicate cum sunt cele de transplant. Procedurile juridice de obţinere a consimţământului donatorilor şi atitudinile faţă de implicaţiile etice ale donării de organe sunt, de asemenea, foarte diferite. De exemplu, mulţi oameni nu pot accepta ideea donării organelor provenind de la persoane apropiate, dar procentul refuzurilor este mult mai ridicat în Regatul Unit (42%) decât în Portugalia (6%).

Proiectul Comisiei va răspunde acestor provocări prin măsuri menite să faciliteze căutarea şi schimbul de organe, să sensibilizeze populaţia cu privire la donarea de organe şi să amelioreze programele naţionale. De asemenea, proiectul promovează rolul coordonatorilor de transplant în rândul personalului medical.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile