Kruimelpad

Word orgaandonor en red een leven - 08/12/2008

Man levert een doos met een donororgaan af © Reporters

De EU wil de normen voor orgaandonatie en -transplantatie in de hele EU gelijktrekken.

In de EU wachten zo'n 56.000 mensen op een donororgaan. Elke dag sterven er daarvan 12.

Met deze dramatische cijfers in het achterhoofd wil de Commissie dat meer mensen orgaandonor worden English en dat de EU-landen vaker organen gaan uitwisselen. Sommige landen doen dit al, maar het komt nog weinig voor.

De Commissie komt ook met kwaliteits- en veiligheidsnormen voor donaties en transplantaties, die in de hele EU moeten gaan gelden. Zo wordt voorkomen dat bij het opsporen en toewijzen van organen de veiligheid in het gedrang komt, doordat er verschilende systemen gehanteerd worden.

De voorstellen moeten leiden tot een nieuw stelsel voor het opsporen van organen en voor het melden van ernstige complicaties na transplantatie. Ook moet er per land een nationale autoriteit worden aangewezen die moet nagaan of het nationale stelsel aan de EU-normen voldoet.

Het aantal orgaandonaties verschilt flink tussen de EU-landen. In Spanje zijn er 35 donaties per miljoen inwoners, in Roemenië minder dan 1 per miljoen. In de meeste EU-landen ligt de vraag veel hoger dan het aanbod, ook al is het aantal donaties in de afgelopen jaren voortdurend toegenomen. Van de patiënten op de wachtlijst overlijdt 15 tot 30% voordat er een passende donor gevonden wordt. Alleen al in 2006 stierven 5.500 mensen die op een transplantatie wachtten. De vijf meest gevraagde organen zijn hart, longen, nieren, lever en alvleesklier.

Waarom worden in sommige landen zoveel meer organen gedoneerd dan in andere? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Tot op zekere hoogte is het een kwestie van organisatie. Landen hebben verschillende manieren om donoren te registreren en organen toe te wijzen.

Geld speelt ook een rol. Sommige landen steken veel geld in het zoeken naar donoren. Andere (vooral de nieuwe EU-landen) zijn niet goed toegerust voor moeilijke operaties zoals transplantaties. Andere factoren zijn de verschillen in de juridische procedures voor het verlenen van toestemming voor orgaandonatie en uiteenlopende visies op de ethische kanten ervan. Zo vinden veel mensen het een vervelend idee om organen van overleden familieleden te doneren, maar het percentage dat weigert ligt in het Verenigd Koninkrijk (42%) veel hoger dan in Portugal (6%).

Het plan behelst een betere opsporing en uitwisseling van donororganen, een betere voorlichting over orgaandonatie en een betere organisatie van de nationale programma's. Ook moeten transplantatiecoördinatoren binnen ziekenhuizen een belangrijkere rol krijgen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links