Navigációs útvonal

Mentsen életet – adományozzon szervet! - 08/12/2008

Beültetésre váró szervet szállító férfi © Reporters

Az Európai Bizottság közös uniós normákat javasol a szervadományozás és a szervátültetés terén.

Az Európai Unióban ebben a pillanatban is mintegy 56 000 ember vár szervátültetésre. Közülük naponta tizenketten halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá a létfontosságú szervhez.

Az elszomorító statisztikai adatok arra késztették a Bizottságot, hogy lépéseket tegyen a szervadományozás fellendítésére English , többek között a tagországok közötti rendszeres szervcserék ösztönzésével. Már ma is vannak olyan uniós tagállamok, amelyek között működik szervcsere-program, ez azonban inkább a kivétel, mint a szabály.

A szervadományozás fellendítése mellett a Bizottság uniós normákat javasol az adományozás és a transzplantáció szabályozására. Azt reméli, hogy ezek segítenek majd azoknak az egyenlőtlenségeknek a felszámolásában, amelyek aláássák az eljárás biztonságosságát, és megnehezítik a donorok felkutatását, illetve a szervek elosztását.

A jogszabálytervezet olyan rendszer kialakítását kezdeményezi, amely követi a szervek útját, és nyilvántartja azokat az eseteket, amikor az átültetést követően a páciens szervezetében súlyos reakciók lépnek fel. A javaslat szerint az uniós normák betartását az erre kijelölt nemzeti hatóságok ellenőrzik majd.

A szervadományozás gyakorisága országról országra változó: az uniós tagállamok közt első helyen Spanyolország áll egymillió lakosra jutó 35 adományozással, az utolsón Románia egymillió lakosonként 1 adományozással. A kereslet a legtöbb tagországban messze meghaladja a kínálatot, annak ellenére, hogy az elmúlt években az utóbbi ütemesen bővült. Megfelelő donor hiánya miatt a betegek 15–30%-a hal meg. Csak 2006‑ban 5500 szervátültetésre váró beteg hunyt el; többségüknek szívre, tüdőre, vesére, májra vagy hasnyálmirigyre lett volna szüksége.

Miért adományoznak jóval több szervet az egyik országban, mint a másikban? A kérdésre nincs egyszerű válasz. Az adományozás mértékében bizonyos fokig szervezési okok is szerepet játszanak. Az egyes országok eltérő módszereket alkalmaznak a szervek nyilvántartásában és elosztásában.

Emellett az erőforrások mennyisége is számít. Míg egyes tagállamok jelentős forrásokat fordítanak a donorok felkutatására, mások – különösen az új tagállamok – általában nincsenek megfelelően felkészülve a transzplantációhoz hasonló bonyolult műtétek elvégzésére. Ezek mellett a donorok hozzájárulására vonatkozó jogi eljárások különbözősége, és a szervadományozás etikai kérdéseivel kapcsolatos attitűdök országok közötti eltérései is befolyásolják az adományozás gyakoriságát. Míg az Egyesült Királyságban például az emberek 42%‑a utasítja el, hogy elhunyt hozzátartozójának szerveit beültessék egy másik emberbe, ugyanez az arány Portugáliában csak 6%.

E nehézségek kezelésére a Bizottság háromféle intézkedést javasol: egyrészt a donorok felkutatását és a szervcserét megkönnyítő intézkedéseket, másrészt a szervadományozás fontosságát hangsúlyozó tájékoztatási tevékenységeket, harmadrészt pedig a nemzeti programok jobb megszervezését. Mindezek mellett a Bizottság arra is hangsúlyt fektet, hogy a kórházakban működő transzplantációs donorkoordinátorok fontosabb szerephez jussanak.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek