Sökväg

Skärpta kontroller för farliga produkter - 17/11/2008

Leksaker  © EC

EU, USA och Kina meddelar att de vill slå sina påsar ihop för att skydda konsumenterna mot farliga varor.

En gång i veckan offentliggör EU en ny förteckning över produkter med säkerhetsproblem English . De flesta av dessa produkter tillverkas i Kina, men en stor del kommer också från USA och EU.

Varningarna påminner oss om att ”vi aldrig får låta säkerhetsfrågorna halka ner från sin plats högt uppe på den politiska dagordningen”, förklarade konsumentkommissionär Meglena Kuneva English .

I linje med detta åtagande inledde Meglena Kuneva den internationella produktsäkerhetsveckan English på ett möte med Nancy Nord och Wei Chuanzhong, som är hennes amerikanska och kinesiska motparter i produktsäkerhetsfrågor.

På mötet i Bryssel den 17 november enades de om att samarbeta på flera fronter för att göra det lättare att spåra produkter, skärpa säkerhetskraven för leksaker och förbättra informationsutbytet om säkerhetsrisker. De vill också ha mer gemensam tillsyn, exempelvis i form av samtidiga inspektioner av produkter som säljs på respektive marknad.

Inför samtalen kom EU och Kina överens om att utöka sitt befintliga produktsäkerhetsavtal med bestämmelser om gemensam tillsyn. Det nya avtalet ger Kina tillgång till EU:s varningsmekanism för livsmedel och foder.

Det är första gången som EU, USA och Kina diskuterar produktsäkerhet på en sådan hög nivå – ett tecken på att de är fast beslutna att samarbeta för att garantera höga säkerhetsstandarder. Ett nytt toppmöte planeras för 2009.

Under de senaste tio åren har miljoner leksaker från Kina dragits tillbaka på grund av att de kan vara farliga. Runt 80 % av de leksaker som säljs i EU tillverkas i Kina.

Nyligen återkallades eller förbjöds kinesiska mjölkprodukter runtom i världen, när tusentals kinesiska barn hade insjuknat efter att ha druckit mjölkprodukter som innehöll det giftiga ämnet melamin. Minst fyra barn har dött. Under senare tid har också husdjursfoder, tandkräm, fisk och en del farmaceutiska produkter väckt farhågor för säkerheten.

Läs mer om konsumenträttigheter

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar