Navigacijska pot

Strožji nadzor nad nevarnimi izdelki - 17/11/2008

Igrače  © EC

EU, ZDA in Kitajska si bodo skupaj prizadevale zavarovati potrošnika pred nevarnimi izdelki.

V Evropski uniji vsak teden objavijo nov seznam izdelkov, ki zbujajo pomisleke v zvezi z varnostjo English . Večino teh izdelkov izdelajo na Kitajskem, veliko tudi v ZDA in državah EU.

Po mnenju evropske komisarke za potrošnike Meglene Kuneva English so ti seznami opozorilo, da „mora varnost ostati glavna točka političnega dnevnega reda“.

V skladu s tem načelom se je komisarka srečala z Nancy Nord in Weiem Chuanzhongom, svojima sogovornikoma na področju varnosti potrošnikov v Ameriki oziroma na Kitajskem. Srečanje je bilo hkrati uvod v mednarodni teden varnosti izdelkov English .

Na pogovorih 17. novembra v Bruslju so se dogovorili za skupno delovanje na številnih področjih: sledenje izdelkov, varnostni standardi za igrače, medsebojno obveščanje o tveganju. Prav tako načrtujejo skupno uveljavljanje predpisov, denimo istočasne inšpekcijske preglede na posameznih trgih.

EU in Kitajska sta se še pred pogovori dogovorili, da bosta dosedanjemu sporazumu o varnosti izdelkov dodali nove določbe o skupnem uveljavljanju predpisov. Dopolnjeni sporazum Kitajski omogoča dostop do sistema hitrega obveščanja za živila in krmo.

EU, ZDA in Kitajska so tokrat prvič na tako visoki ravni spregovorile o varnosti izdelkov in tako pokazale svojo pripravljenost, da s tesnim sodelovanjem uveljavijo visoke varnostne standarde. Naslednje srečanje na visoki ravni načrtujejo leta 2009.

Na milijone igrač, izdelanih na Kitajskem, so lani umaknili s tržišča zaradi bojazni, da bi bile lahko nevarne. Evropska unija s Kitajske uvozi več kot 80 % igrač.

Pred kratkim so po vsem svetu s polic umaknili ali prepovedali prodajo kitajskih mlečnih izdelkov zaradi mleka, ki je vsebovalo strupeno kemikalijo melamin. Zbolelo je več tisoč kitajskih otrok, najmanj štirje so umrli. Podoben preplah se je v preteklosti dvignil zaradi hrane za hišne ljubljence, zobne kreme, rib in nekaterih zdravil.

Več o pravicah potrošnikov

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave