Kruimelpad

Onveilige producten: samen strenger controleren - 17/11/2008

Speelgoed  © EC

De EU, de VS en China gaan samenwerken om de consument beter te beschermen tegen gevaarlijke producten.

Iedere week opnieuw publiceert de EU een lijst van gevaarlijke producten English . De meeste daarvan komen uit China, maar een niet onaanzienlijk aantal komt uit de VS en de EU.

Die lijst herinnert ons eraan "dat we er voortdurend voor moeten zorgen dat veiligheidskwesties bovenaan de politieke agenda blijven staan", zoals commissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva English onlangs nog zei.

Ze voegt de daad bij het woord, want bij het begin van de internationale week van de productveiligheid English heeft ze gesproken met Nancy Nord en Wei Chuanzhong, haar Amerikaanse en Chinese collega's op het gebied van productveiligheid.

Op een bijeenkomst in Brussel op 17 november hebben zij afgesproken om op verschillende fronten samen te werken - ze willen de traceerbaarheid van producten verbeteren, de veiligheidsnormen voor speelgoed verhogen en meer informatie over gevaren uitwisselen. Ook bij de handhaving willen ze meer samen doen, zoals gelijktijdige controles van producten die op verschillende markten worden verkocht.

Al eerder hadden China en de EU besloten om hun bestaande overeenkomst over productveiligheid uit te breiden met gezamenlijke handhaving. China krijgt nu ook toegang tot het Europese waarschuwingssysteem voor gezondheidsrisico's van levenmiddelen en diervoeder.

Het is voor het eerst dat de EU, China en de VS op zo'n hoog niveau besprekingen over productveiligheid houden. Dat geeft al aan dat ze de handhaving van de veiligheidsnormen zoveel mogelijk willen coördineren. Ook voor 2009 hebben de drie handelsmachten al een bijeenkomst op hoog niveau gepland.

Het voorbije jaar zijn tientallen miljoenen stuks Chinees speelgoed teruggeroepen uit vrees voor veiligheidsrisico's. Ongeveer 80% van al het speelgoed dat in de EU wordt verkocht, komt uit China.

Onlangs werden over de hele wereld ook bepaalde Chinese zuivelproducten uit de rekken gehaald nadat duizenden Chinese kinderen ziek waren geworden van melk die was verontreinigd met de giftige chemische stof melamine. Minstens vier kinderen zijn daardoor overleden. Ook bepaalde soorten diervoeding, tandpasta, vis en geneesmiddelen hebben in het recente verleden tot bezorgdheid geleid.

Meer over consumentenrechten

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links