Navigációs útvonal

Szigorúbban ellenőrzött termékek - 17/11/2008

Játékgyűjtemény egy asztalon © EK

Az Európai Unió, az USA és Kína közös erőfeszítésekre kötelezte el magát, hogy a fogyasztókat megóvja a veszélyes termékektől.

Az Unió hetente frissíti azon termékek listáját English , amelyek biztonságosságával kapcsolatban aggályok merültek fel. Többségüket Kínában gyártják, de a felsorolásban az Egyesült Államokból és az EU-ból származó cikkeket is találhatunk szép számban.

Az Unióhoz beérkező bejelentések arra figyelmeztetnek, hogy – Meglena Kuneva English fogyasztóvédelmi biztos szavaival élve – „a termékbiztonság ügyét soha nem hagyhatjuk a többi politikai prioritás mellett háttérbe szorulni”.

Ennek az állásfoglalásnak a jegyében a biztos asszony november 17-én, a nemzetközi termékbiztonsági hét English nyitányaként, csúcsértekezlet keretében találkozott Brüsszelben Nancy Norddal és Wei Csuanzhonggal, az Egyesült Államok és Kína fogyasztóvédelmi képviselőivel.

A háromoldalú megbeszélés résztvevői arról állapodtak meg, hogy több területen is együttműködnek a termékek könnyebb nyomon követése, a játékbiztonsági szabványok fejlesztése és a kockázatokra vonatkozó információk hatékonyabb megosztása érdekében. A találkozó eredményeként a három fél a jogszabályok érvényesítése tekintetében számos közös fellépést tervez; ilyen például a piacaikon forgalmazott termékek összehangolt, egyidejű ellenőrzése.

A csúcstalálkozót megelőzően az Unió és Kína megegyezett, hogy a termékbiztonságról szóló korábbi együttműködési megállapodásában megerősíti a közös jogszabály-érvényesítés aspektusát. A felülvizsgált egyezség ezentúl lehetővé teszi azt is, hogy Kína szabadon hozzáférhessen az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó uniós sürgősségi egészségügyi riasztórendszer értesítéseihez.

Az Unió, az Egyesült Államok és Kína első ízben tárgyalt egymással ilyen magas szinten a termékbiztonságról. Mindez azt tanúsítja, hogy az értekezlet résztvevői készek a szoros együttműködésre a biztonsági előírások érvényesítése terén. A tervek szerint a három kereskedelmi nagyhatalom 2009-ben újabb magas szintű találkozó keretében tanácskozik majd a termékbiztonság kérdéseiről.

A tavalyi év során több tízmillió kínai játékot találtak veszélyesnek és hívtak vissza a forgalomból. Az Unióban árusított játékszerek 80%-a Kínából származik.

Nemrégiben világszerte kivonták a forgalomból a kínai tejtermékeket, miután több ezer kínai gyermek betegedett meg melaminnal szennyezett tej fogyasztásától. A mérgező vegyszer legalább négy gyermek halálát okozta. A közelmúltban bizonyos kisállateledelek, fogkrémek, halak és gyógyszeripari termékek biztonságosságával kapcsolatban is merültek fel aggályok.

A fogyasztók jogairól bővebben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek