Navigointipolku

Vaarallisten tuotteiden valvontaa tehostetaan - 17/11/2008

Lelut   © EK

EU, Yhdysvallat ja Kiina sopivat yhteistyöstä kuluttajien turvallisuuden parantamiseksi.

EU päivittää viikoittain luetteloa tuotteista, joiden turvallisuus on osoittautunut puutteelliseksi English . Monet tällaisista tuotteista on valmistettu Kiinassa, mutta huomattava osa on peräisin myös Yhdysvalloista tai EU:sta.

Tuotteiden turvallisuuteen liittyvät varoitukset ovat muistutus siitä, että "turvallisuuskysymykset on pidettävä aina prioriteettina politiikassa”, toteaa kuluttajansuoja-asioista vastaava komissaari Meglena Kuneva English .

Kuneva käynnisti 17. marraskuuta Brysselissä kansainvälisen tuoteturvallisuuden teemaviikon English , jonka yhteydessä järjestetyssä kokouksessa hän tapasi Yhdysvaltojen ja Kiinan kuluttaja-asioista vastaavien viranomaisten edustajat.

Kuneva, Yhdysvaltain Nancy Nord ja Kiinan Wei Chuanzhong sopivat yhteistyöstä monella rintamalla. Tuotteiden jäljitettävyyttä on parannettava, leluturvallisuusstandardeja tiukennettava ja turvallisuusuhkista tiedotettava entistä tehokkaammin. Osapuolet suunnittelevat myös yhteisiä valvontatoimia, esimerkiksi tiettyjen tuotteiden samanaikaisia tarkastuksia omilla markkinoillaan.

EU ja Kiina olivat kokouksen alla sopineet uusista yhteisistä valvontatoimista, joilla täydennetään niiden olemassa olevaa tuoteturvallisuussopimusta. Kiina pääsee nyt myös käyttämään EU:n elintarvikkeita ja rehuja koskevaa hälytysjärjestelmää.

EU, Yhdysvallat ja Kiina keskustelivat nyt ensimmäistä kertaa huipputasolla tuoteturvallisuuskysymyksistä. Tapaaminen oli osoitus osapuolten yhteistyöhalusta turvallisuusstandardien ylläpitämiseksi. Korkean tason kokouksia aiotaan jatkaa vuonna 2009.

Viime vuonna vedettiin turvallisuussyistä markkinoilta kymmeniä miljoonia Kiinassa valmistettuja leluja. Noin 80 % EU:ssa myytävistä leluista on peräisin Kiinasta.

Viime aikoina ovat herättäneet huomiota myös Kiinasta peräisin olevat maitotuotteet, joita on vedetty markkinoilta tai asetettu tuontikieltoon niiden sisältämän myrkyllisen melamiinin vuoksi. Tuhansia kiinalaislapsia on sairastunut ja ainakin neljä lasta on kuollut juotuaan myrkyllisestä maitojauheesta tehtyä maitoa. Turvallisuusvaroituksia on äskettäin annettu myös lemmikkien ruoasta, hammastahnasta, kaloista ja eräistä lääkkeistä.

Lue lisää kuluttajien oikeuksista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä