Διαδρομή πλοήγησης

Αυστηρότεροι έλεγχοι για τα επικίνδυνα προϊόντα - 17/11/2008

Παιχνίδια   © ΕΕ

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοινώνουν κοινές δράσεις για την προστασία των καταναλωτών από τα επικίνδυνα προϊόντα.

Κάθε εβδομάδα η ΕΕ δημοσιεύει ένα νέο κατάλογο προϊόντων τα οποία προκαλούν ανησυχία όσον αφορά την ασφάλειά τους English . Τα περισσότερα από αυτά είναι κινεζικής προέλευσης, αν και πολλά προέρχονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι προειδοποιήσεις μας υπενθυμίζουν ότι «θα πρέπει να επαγρυπνούμε συνεχώς έτσι ώστε τα θέματα ασφάλειας να βρίσκονται πάντοτε στην κορυφή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων”, δήλωσε η αρμόδια για τους καταναλωτές Επίτροπος Μεγκλένα Κούνεβα English .

Συνεπής με τη δέσμευσή της, η κα Κούνεβα εγκαινίασε τη διεθνή εβδομάδα για την ασφάλεια των προϊόντων English μετά τις συναντήσεις που είχε με την κα Nancy Nord και τον κ. Wei Chuanzhong, ομολόγους της για την ασφάλεια των τροφίμων από τις ΗΠΑ και την Κίνα αντίστοιχα.

Στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Νοεμβρίου, συμφώνησαν να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, όπως η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, η βελτίωση των προτύπων ασφάλειας των παιχνιδιών και η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια. Προγραμματίζουν επίσης περισσότερες κοινές ενέργειες παρακολούθησης της εφαρμογής των ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα παράλληλους ελέγχους στα προϊόντα που πωλούνται στις αγορές τους.

Ενόψει των συνομιλιών, η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας για την ασφάλεια των προϊόντων. Η αναθεωρημένη συμφωνία παρέχει επίσης στην Κίνα πρόσβαση στο ευρωπαϊκό σύστημα προειδοποίησης για την υγεία όσον αφορά τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Κίνα συναντώνται σε τόσο υψηλό επίπεδο για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιθυμία τους για μεγαλύτερο συντονισμό έτσι ώστε να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ασφάλειας. Η επόμενη παρόμοια τριμερής σύνοδος έχει προγραμματιστεί για το 2009.

Πέρυσι, δεκάδες εκατομμύρια παιχνιδιών που είχαν κατασκευαστεί στην Κίνα αποσύρθηκαν από την αγορά εξαιτίας των φόβων που είχαν εκφραστεί για την επικινδυνότητά τους. Το 80% περίπου των παιχνιδιών που πωλούνται στην ΕΕ προέρχονται από την Κίνα.

Πρόσφατα, κινεζικά γαλακτοκομικά προϊόντα ανακλήθηκαν από τις παγκόσμιες αγορές ή απαγορεύτηκαν όταν χιλιάδες παιδιά στην Κίνα αρρώστησαν πίνοντας γάλα το οποίο είχε μολυνθεί από μελαμίνη, μια τοξική χημική ουσία. Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει επίσης ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια ειδών όπως οι τροφές για κατοικίδια ζώα, οι οδοντόπαστες, τα ψάρια και ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα.

Περισσότερα για τα δικαιώματα των καταναλωτών

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι