Sti

Øget kontrol med farlige produkter - 17/11/2008

Legetøj © EK

EU, USA og Kina løfter sløret for fælles indsats for at beskytte forbrugerne mod farlige produkter.

Hver uge offentliggør EU en ny liste over produkter af tvivlsom sikkerhed English . De fleste fremstilles i Kina, men et stort antal kommer fra USA og EU.

Disse advarsler er en påmindelse om, at "vi aldrig må lade sikkerhedsspørgsmålet forsvinde fra toppen af den politiske dagsorden." Det udtaler forbrugerkommissær Meglena Kuneva English .

I tråd med det engagement indledte Meglena Kuneva den internationale uge for produktsikkerhed English ved at mødes med Nancy Nord og Wei Chuanzhong, som står for produktsikkerhed i USA og Kina.

På et møde i Bruxelles den 17. november blev de enige om at arbejde sammen på flere områder: at gøre produkter lettere at spore, at forbedre sikkerhedsstandarderne for legetøj og at udveksle flere informationer om sikkerhedsrisici. De har også planer om mere fælles håndhævelse, f.eks. samtidige kontroller af produkter, der sælges på deres egne markeder.

Før forhandlingerne blev EU og Kina enige om at indføre mere om fælles håndhævelse i deres nuværende aftale om produktsikkerhed. Den nye aftale giver også Kina adgang til EU's advarselssystem for fødevarer og dyrefoder.

Med forhandlingerne har EU, USA og Kina for første gang mødtes på så højt plan for at drøfte produktsikkerhed. Det er et klart tegn på, at de er besluttet på at arbejde tæt sammen om at sikre høje sikkerhedsstandarder. De tre handelspartnere har planer om et nyt møde i 2009.

I fjor blev millionvis af eksemplarer af legetøjsprodukter fra Kina tilbagekaldt, fordi de kunne være farlige. Omkring 80 % af alt legetøj, der sælges i EU, kommer fra Kina.

For nylig blev kinesiske mælkeprodukter i hele verden tilbagekaldt, efter tusindvis af kinesiske børn blev syge. De havde drukket børnemælk, der var forurenet med det giftige kemikalie melamin. Det kostede mindst fire børn livet. I de seneste år har dyrefoder, tandpasta, fisk og bestemte medicinalprodukter også skabt frygt for sikkerheden.

Mere om forbrugerrettigheder

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links