Навигационна пътека

По-строг контрол на опасните продукти - 17/11/2008

Играчки  © ЕК

ЕС, САЩ и Китай обявяват съвместни усилия за защита на потребителите от опасни стоки.

Всяка седмица ЕС публикува нов списък с продукти, породили свързани с тяхната безопасност опасения English . Повечето от тези продукти са произведени в Китай, но значително количество произхожда от САЩ и ЕС.

Списъците с предупреждения ни напомнят, че “никога не трябва да позволяваме на въпросите, свързани с безопасността, да слизат от политическия дневен ред”, казва комисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева English .

Спазвайки този ангажимент, тя даде началото на международната седмица на безопасността на продуктите English , срещайки се с Нанси Норд и Вей Чуанжонг, които отговарят за безопасността на продуктите съответно в САЩ и Китай.

На срещата в Брюксел на 17 ноември те се съгласиха да работят заедно на няколко фронта - по-лесно проследяване на продуктите, подобряване на стандартите за безопасност на детските играчки и обмен на повече информация за рисковете за безопасността. Те също така планират повече съвместни действия за прилагане на законите, като едновременни проверки на продукти, продавани на техните пазари.

Преди разговорите ЕС и Китай се договориха да увеличат съвместните си усилия за прилагане на тяхното съществуващо споразумение относно безопасността на продуктите. Ревизираното споразумение освен това дава достъп на Китай до системата на ЕС за предупреждение за опасности за здравето, свързани с храните и фуражите.

Това е първият път, в който ЕС, САЩ и Китай обсъждат на толкова високо ниво безопасността на продуктите - знак за тяхната решимост за тясна координация за гарантиране на високи стандарти на безопасност. Трите търговски сили планират да проведат друга среща на високо равнище през 2009 г.

Миналата година десетки милиони произведени в Китай играчки бяха изтеглени от пазара поради опасения, свързани с тяхната безопасност. Около 80% от играчките, продавани в ЕС, произхождат от Китай.

Неотдавна китайски млечни продукти бяха изтеглени или забранени в много страни по света, след като хиляди китайски деца се разболяха от пиенето на мляко, замърсено с токсичния химикал меламин. Най-малко четири деца починаха. Храни за домашни любимци, пасти за зъби, рибни и някои фармацевтични продукти също породиха свързани с безопасността страхове в недалечното минало.

Повече за правата на потребителите

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки