Cale de navigare

Supradozele de droguri fac tot mai multe victime - 06/11/2008

Băiat afgan culegând răşină din maci, pe o plantaţie de opiu  © Reporters

Heroina continuă să pună cele mai mari probleme UE.

În ultimii ani, numărul europenilor care au decedat în urma unor supradoze a crescut în majoritatea ţărilor din UE, generând îngrijorări legate de posibilitatea ca o cantitate tot mai mare de heroină să intre pe piaţa europeană. Aceasta provine, în principal, din culturile de mac din Afganistan, care, în anii 2006 şi 2007, au generat cantităţi record de opiu.

Creşterile nu sunt mari, însă schimbarea este totuşi considerabilă faţă de situaţia de la începutul anilor 2000, când numărul deceselor cauzate de supradoze începuse să scadă.

În 2005, s-au înregistrat 6 873 de decese, faţă de 6 780 în 2004 şi 6 350 în 2003. Acestea au fost provocate în special de consumul de heroină, care rămâne principala cauză a deceselor în rândul tinerilor din Europa, în special al bărbaţilor din zonele urbane.

Rata mortalităţii în creştere este doar unul dintre semnele de îngrijorare. În raportul său anual asupra consumului de droguri ilicite în Europa English, Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie – OEDT English - menţionează şi o creştere a numărului de capturi de heroină şi de persoane dependente care doresc să urmeze tratamente de dezintoxicare. Aceste date contrazic rapoartele anterioare care indicau o diminuare a problemei legate de consumul de heroină în Europa.

Deşi consumul de droguri se menţine la un nivel ridicat, se pare că Europa intră într-o perioadă de stabilitate. În ultimul an, aproximativ 2 milioane de tineri au testat amfetaminele şi aproximativ 2,5 milioane ecstasy, ceea ce înseamnă, în cel mai rău caz, că numărul a rămas acelaşi sau că, pe ansamblu, este posibil să se fi înregistrat o scădere.

Consumul de cocaină continuă să crească, numărul tinerilor europeni (15-34 de ani) care au consumat acest drog în ultimul an fiind estimat la 3,5 milioane. Canabisul (marijuana şi haşiş) rămâne drogul preferat, însă începe să piardă din popularitate. Aproximativ 17 milioane de europeni (7%) au consumat canabis în ultimul an şi aproximativ un sfert dintre aceştia l-au consumat cu regularitate.

Numărul consumatorilor de heroină din Europa este greu de estimat. Conform datelor furnizate de OEDT, în UE şi Norvegia există între 1,3 şi 1,7 milioane de utilizatori de substanţe derivate din opiu (morfină şi heroină) şi de droguri sintetice cu efecte similare.

Deşi numărul consumatorilor de canabis îl depăşeşte cu mult pe cel al consumatorilor de heroină, aceasta din urmă continuă să pună, totuşi, cele mai mari probleme la nivel de sănătate şi costuri sociale. Pe lângă faptul că generează dependenţă şi împinge către administrarea de supradoze, heroina contribuie şi la contaminarea cu HIV şi hepatită C, ambele maladii putând fi transmise prin ace infectate.

Capacităţile de monitorizare a consumului de droguri de care dispune Europa sunt printre cele mai mari din lume. Într-un moment în care UE se pregăteşte să elaboreze noul plan de acţiune în domeniul drogurilor DeutschEnglishfrançais (2009–2012), este nevoie de o şi mai bună înţelegere a provocărilor care se întrevăd.

Situaţia drogurilor în Europa

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile