Kruimelpad

Drugs eisen meer levens - 06/11/2008

Afghaanse jongen verzamelt papaversap op opiumveld © Reporters

Heroïne is nog steeds het grootste drugsprobleem in de EU.

Het aantal drugsdoden is in de meeste EU-landen de afgelopen jaren gestegen. Dit wakkert de vrees aan dat meer heroïne zijn weg naar de Europese markt vindt. De meeste heroïne op de Europese markt is afkomstig uit Afghanistan, waar in 2006 en 2007 recordhoeveelheden opium geproduceerd werden.

Het aantal drugsdoden is niet spectaculair gestegen, maar toch is dit een ommekeer vergeleken met het begin van dit decennium, toen het aantal drugsdoden terugliep.

Het aantal doden door een overdosis piekte in 2005, toen er in de EU 6.873 slachtoffers vielen. In 2004 waren dat er 6.780 en in 2003 6.350. In de meeste gevallen ging het om een overdosis heroïne, al sinds jaar en dag een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, vooral onder jonge mannen in stedelijke gebieden.

Het hogere aantal doden is een van de punten van zorg. In zijn jaarverslag over drugsmisbruik in Europa English heeft het EU-drugswaarnemingscentrum, het EWDD English , ook opgemerkt dat er meer heroïne in beslag genomen is en dat er meer verslaafden hulp vragen. Volgens eerdere verslagen leek het heroïneprobleem in Europa juist af te nemen.

Over het algemeen blijft het drugsgebruik hoger dan het ooit geweest is, maar Europa lijkt in een wat stabielere fase te komen. Ongeveer 2 miljoen jonge Europeanen hebben in het afgelopen jaar amfetamines geprobeerd en zo'n 2,5 miljoen hebben ecstasy genomen, dit aantal is gelijk gebleven of misschien zelfs gedaald.

Cocaïne zit nog steeds in de lift. Naar schatting hebben 3,5 miljoen jonge Europeanen (15-34) deze drug het afgelopen jaar genomen. Cannabis (marihuana en hasj) blijft de meest populaire drug, maar het gebruik lijkt wat af te nemen. Zo'n 17 miljoen Europeanen (7%) hebben in het afgelopen jaar cannabis gebruikt, een kwart daarvan zelfs regelmatig.

Hoeveel mensen in de EU heroïne gebruiken, is moeilijk te zeggen. Het EWDD schat dat er in de EU en Noorwegen samen tussen 1,3 en 1,7 miljoen mensen opiumderivaten (morfine en heroïne) en synthetische drugs met een soortgelijke werking gebruiken.

Hoewel er veel meer cannabisgebruikers zijn, blijft heroïne het grootste drugsprobleem in de EU. Heroïne leidt tot meer gezondheidskosten en meer sociale kosten. Het is zeer verslavend en het is gemakkelijk er te veel van te nemen. Ook draagt het bij aan de verspreiding van hiv en hepatitis C door besmette naalden.

Het Europese drugswaarnemingscentrum is een van de best ontwikkelde in de wereld. Nu de EU aan de slag wil met haar nieuwe Actieplan Drugs DeutschEnglishfrançais (2009-2012) is meer inzicht in de problematiek hoognodig.

Drugsproblematiek in Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links