Navigációs útvonal

Egyre több áldozata van a kábítószereknek - 06/11/2008

Mákültetvényen máktejet gyűjtő afgán kisfiú © Reporters

A kábítószerek közül a heroin jelenti továbbra is a legnagyobb gondot az Európai Unióban.

A legtöbb európai uniós tagállamban megnövekedett a kábítószer-túladagolás miatti elhalálozások száma, ami szakértők szerint arra utalhat, hogy egyre nagyobb mennyiségű heroin jut be az európai piacra. Az Európában talált heroin nagy része afgán mákültetvényekről származik. Afganisztán rekordmennyiségű ópiumot termelt 2006 és 2007 folyamán.

Noha a kábítószer-fogyasztásra vonatkozó adatok nem mutatnak jelentős eltérést az előző évekhez képest, mégis sokat romlott a helyzet az évtized eleje óta, amikor is a túladagolásban elhunytak száma csökkenőben volt.

Az uniós tagállamok adatai szerint 2003-ban összesen 6350 ember halt meg túladagolás miatt. Ez a szám 2004-ben 6780-ra, 2005-ben pedig 6873-ra emelkedett. A legtöbb haláleset a heroinnal hozható összefüggésbe. Ez a drog már régóta vezető szerepet játszik az európai fiatalok, különösen a városokban lakó férfiak körében túladagolás miatt bekövetkező halálesetekben.

A halálos áldozatok emelkedő száma azonban csak egy az aggasztó jelek közül. Az EU kábítószerügyi központja, a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai MegfigyelőközpontjaEnglish éves jelentésébőlEnglish megtudhatjuk, hogy az elkobzott heroin mennyisége is egyre jelentősebb, és egyre többen igényelnek kábítószer-függőséget gyógyító kezelést. Mindez ellentétben áll a korábbi felmérések eredményeivel, melyek arra engedtek következtetni, hogy enyhül a heroinprobléma Európában.

A kábítószer-fogyasztás általánosságban minden eddiginél nagyobb szintet ért el kontinensünkön napjainkban, ám úgy tűnik, a helyzet stabilizálódott. Körülbelül 2 millió európai próbálta ki tavaly az amfetaminokat és mintegy 2,5 millió az ecstasy-t. Ez a korábbi évekhez képest szinte változatlan adat, átlagosan talán csekély javulást is jelent.

A kokainfogyasztás továbbra is egyre gyakoribb a fiatalok körében, mintegy 3,5 millió 15 és 34 év közötti európait érintett az elmúlt évben. A cannabis (vagyis a marihuána és a hasis) a legelterjedtebb drog maradt, bár népszerűsége a jelek szerint csökkenőben van. Az európaiak mintegy 7%-a, azaz 17 millió ember fogyasztott tavaly cannabist, több mint 4 millió közülük rendszeres fogyasztó.

Nehéz megállapítani, hogy hány heroinfüggő van Európában. A kábítószerügyi megfigyelőközpont felmérései szerint az Európai Unióban és Norvégiában 1,3 és 1,7 millió közé tehető az ópiumszármazékok (morfium és heroin), valamint a hasonló hatást kiváltó szintetikus drogok fogyasztóinak száma.

Bár a cannabisfogyasztók száma jóval meghaladja a heroinfogyasztókét, a heroin jelenti a legnagyobb kábítószer-problémát az EU tagállamaiban, mind egészségügyi, mind társadalmi szempontból. Amellett, hogy igen gyorsan függőséget okoz, és könnyen túladagolható, hozzájárul a HIV és a hepatitis C vírus terjedéséhez a fertőzött tűt használók körében.

Európa kábítószer-megfigyelő szervei a világ élvonalába tartoznak. Mivel az EU 2009 és 2012 között új kábítószer-ellenes cselekvési terv DeutschEnglishfrançais végrehajtására készül, az előttünk álló kihívások még mélyrehatóbb megértésére van szükség.

Európa kábítószerhelyzete

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek