Διαδρομή πλοήγησης

Αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών - 06/11/2008

Μικρός αφγανός συλλέγει τη ρητίνη από παπαρούνες οπίου © Reporters

Η ηρωίνη εξακολουθεί να είναι το χειρότερο ναρκωτικό στην ΕΕ.

Ο αριθμός των θανάτων από χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης καταφέρνουν να φθάσουν στην αγορά της Ευρώπης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης στην Ευρώπη προέρχονται από το Αφγανιστάν, του οποίου η παραγωγή οπίου έσπασε κάθε ρεκόρ το 2006 και το 2007.

Η αύξηση των θανάτων δεν είναι σημαντική αλλά έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι στις αρχές της δεκαετίας οι θάνατοι από ναρκωτικά παρουσίαζαν μειωτική τάση.

Οι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών που καταγράφηκαν στην ΕΕ αυξήθηκαν σε 6.873 το 2005, σε σύγκριση με 6.780 το 2004 και 6.350 το 2003. Οι περισσότεροι οφείλονται στην ηρωίνη, που ανέκαθεν ευθυνόταν για τους περισσότερους θανάτους νέων στην Ευρώπη, ειδικότερα ανδρών σε αστικές περιοχές.

Η αύξηση του αριθμού των θυμάτων είναι απλώς ένα ανησυχητικό σημάδι. Στην ετήσια έκθεσή του για τη χρήση παράνομων ναρκωτικών στην Ευρώπη English, το Ευρωπαϊκό κέντρο παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας - EMCDDA English - επισημαίνει επίσης αύξηση των ποσοτήτων ηρωίνης που κατάσχονται και του αριθμού των χρηστών που ζητούν να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν προηγούμενες εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα της χρήσης ηρωίνης στην Ευρώπη περιορίζεται.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση ναρκωτικών παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση σταθεροποιείται. Περίπου 2 εκατομμύρια νεαροί ευρωπαίοι δοκίμασαν αμφεταμίνες τον τελευταίο χρόνο και περίπου 2,5 εκατομμύρια χάπια έκστασης - στοιχεία που δείχνουν στη χειρότερη περίπτωση σταθεροποίηση της κατάστασης, και οριακά ίσως συνολική μείωση.

Η χρήση κοκκαΐνης εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο 3,5 περίπου εκατομμύρια ευρωπαίοι ηλικίας 15-35 ετών έχουν πάρει το ναρκωτικό αυτό. Η κάνναβη (μαριχουάνα και χασίς) παραμένει η πρώτη επιλογή, με εμφανή ωστόσο σημάδια πτώσης της δημοτικότητάς της. Περίπου 17 εκατομμύρια ευρωπαίοι (7%) έκαναν χρήση κάνναβης τον περασμένο χρόνο, και ένα τέταρτο περίπου από αυτούς σε τακτική βάση.

Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια πόσοι χρήστες ηρωίνης υπάρχουν στην Ευρώπη. Το EMCDDA εκτιμά ότι, στην ΕΕ και τη Νορβηγία, υπάρχουν περίπου 1,3-1,7 εκατομμύρια χρήστες παραγώγων του οπίου (μορφίνη και ηρωΐνη) και συνθετικών ναρκωτικών με παρόμοια δράση.

Αν και οι χρήστες της κάνναβης είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους χρήστες ηρωίνης, ωστόσο, η ηρωίνη παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα λόγω του κόστους που συνεπάγεται για τον τομέα της υγείας, αλλά και του κοινωνικού κόστους. Εκτός του ότι οι χρήστες ηρωίνης παρουσιάζουν μεγάλο εθισμό και είναι επιρρεπείς στη χρήση υπερβολικής δόσης, μπορούν πολύ εύκολα να προσβληθούν, με μολυσμένες βελόνες σύριγγας, από τον ιό του έιτζ και της ηπατίτιδας Γ, συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση των νόσων αυτών.

Τα μέσα που διαθέτει η Ευρώπη για την παρακολούθηση των ναρκωτικών είναι από τα πλέον προηγμένα παγκοσμίως. Καθώς η ΕΕ προετοιμάζει ένα νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά DeutschEnglishfrançais (2009–12), είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τις προκλήσεις που μας περιμένουν.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι