Навигационна пътека

Все повече хора умират от свръхдоза - 06/11/2008

Афганистанско момче събира смола от мак в опиумно поле © Reporters

Хероинът остава най-проблемният наркотик в ЕС.

През последните години броят европейци, умиращи от свръхдоза наркотици, се е покачил в по-голяма част от страните от ЕС, което поражда опасения, че до европейския пазар достига все повече хероин. По-голяма част от хероина в Европа идва от маковите полета на Афганистан, които произведоха рекордни количества опиум през 2006 и 2007 г.

Броят на смъртните случаи не се е увеличил с много, но е значително по-голям от броя в началото на десетилетието, когато починалите от свръхдоза като цяло намаляват.

Броят на починалите от свръхдоза в страните от ЕС нараства до 6 873 през 2005 г. в сравнение с 6 780 през 2004 г. и 6 350 през 2003 г. Повечето смъртни случаи са свързани с хероина, който от дълго време е сред водещите причини за смърт на млади хора в Европа, и особено на младежи в градските райони.

Покачването на смъртността е само един от обезпокоителните признаци. В годишния си доклад за незаконните наркотици English в Европа Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите English (ЕЦМНН) споменава също така увеличаване на количеството конфискуван хероин и на броя пристрастени, търсещи лечение. Това опровергава предишни оценки, твърдящи, че проблемите с хероина в Европа намаляват.

Употребата на наркотици остава на високо ниво в сравнение с миналото, но Европа като че ли навлиза в по-стабилна фаза. През последната година около 2 млн. млади европейци са опитали амфетамини, а около 2,5 млн. – екстази, което показва запазване на старите равнища и може би дори спад на консумацията като цяло.

Употребата на кокаин продължава да расте – според изчисления около 3,5 млн. млади европейци (на възраст 15-34 години) са вземали кокаин през годината. Канабисът (марихуана и хашиш) остава най-често вземаният наркотик, но популярността му като че ли намалява. През последната година около 17 млн. европейци (7%) са употребявали канабис, около четвърт от тях – редовно.

Точният брой на употребяващите хероин в Европа е трудно определим. По изчисления на ЕЦМНН между 1,3 и 1,7 млн. души в ЕС и Норвегия използват производни на опиума (морфин и хероин) и синтетични наркотици с подобно въздействие.

Въпреки че канабисът е много по-популярен от хероина в ЕС, хероинът води до повече здравни разходи и има по-тежки социални последици. Освен че предизвиква силно пристрастяване и често води до предозиране, хероинът допринася за разпространението на вируса ХИВ и на хепатит C, които могат да се предават чрез заразени игли.

Капацитетът на Европа за наблюдение и контрол на наркотиците е един от най-големите в света. В навечерието на новия план на ЕС за борба с наркотиците DeutschEnglishfrançais (2009-2012 г.) трябва да си дадем ясна сметка за бъдещите предизвикателства.

Проблемът с наркотиците в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки