Sökväg

Skogarna skövlas - 17/10/2008

Rykande träd efter en röjningsbrand i Sumatra, Indonesien  © Reporters

EU tar krafttag mot den olagliga importen av timmer.

Varje år skövlas miljoner hektar skog genom olaglig avverkning. En stor del av timret hamnar i Europa, som är en av världens största marknader för trävaror som virke, plywood och möbler. Ungefär 20 % av importen kommer från olaglig avverkning.

För att sätta stopp för den olagliga avverkningen har EU hittills främjat frivilliga åtgärder English. Men nu lägger kommissionen fram ett lagförslag som innebär att importörerna måste kontrollera att träet är lagligt. Förordningen kommer också att gälla träindustrin i EU, där olaglig avverkning har rapporterats i en del länder.

Olaglig avverkning orsakar stora miljöskador. Den leder till snabbare avskogning, förlust av biologisk mångfald English och klimatförändring. Avskogningen står för ungefär 20 % av världens koldioxidutsläpp.

Och problemet blir bara värre. Mer än hälften av all avverkning sker i känsliga områden – Amazonas, Centralafrika och Sydostasien. I en del länder är den olagliga avverkningen betydligt större än den lagliga timmerproduktionen.

Avskogningen väntas vara i fokus vid de kommande internationella diskussionerna om klimatförändringen. Kommissionen föreslår att man belönar utvecklingsländer som får ned sina koldioxidutsläpp genom att minska avskogningen Englishfrançais.

Den olagliga avverkningen är inte bara ett miljöproblem. Ur- och lokalbefolkningen förlorar jobb och resurser. Korruption och organiserad brottslighet gynnas, och vinsten används ofta till att finansiera väpnade konflikter.

Regeringarna går dessutom miste om miljarder euro i intäkter, och konkurrenskraften för det lagliga skogsbruket i både export- och importländer försämras.

Kampen mot olaglig avverkning och handel med olagligt avverkat timmer – EU-stödda projekt English.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar