Navigacijska pot

Gozdovi izginjajo - 17/10/2008

Tleča drevesa na Sumatri v Indoneziji © Reporters

EU proti nezakonitemu uvozu lesa.

Nezakonita sečnja vsako leto uniči milijone arov gozdov. Veliko tega lesa konča v Evropi, ki je med največjimi svetovnimi trgi za lesne izdelke, kot so stavbni les, vezani les in pohištvo. Približno 20 % uvoženega lesa je nezakonito pridobljenega.

Do zdaj je EU spodbujala prostovoljne ukrepe English za zmanjšanje nezakonite sečnje. Po novem zakonodajnem predlogu pa bodo uvozniki morali sprejeti ukrepe za preverjanje, ali je bil les zakonito pridobljen. Predpis se bo uporabljal tudi proizvajalce lesa v EU, saj je bila tudi v nekaterih državah EU ugotovljena nezakonita sečnja.

Nezakonita sečnja povzroča opustošenje okolja, pospešeno krčenje gozdov, izgubo biotske raznovrstnosti English in podnebne spremembe. Krčenje gozdov povzroča približno 20 % svetovnih izpustov toplogrednih plinov.

Težava se še zaostruje. Več kot polovica svetovne sečnje gozdov je v ranljivih področjih – v porečju reke Amazonke, Srednji Afriki in Jugovzhodni Aziji. V nekaterih državah se je nezakonita sečnja tako razmahnila, da presega zakonito sečnjo.

Krčenje gozdov bo predvidoma prednostna tema bližnjih mednarodnih pogovorov o podnebnih spremembah. Komisija predlaga načrt na svetovni ravni, po katerem bi nagradili države v razvoju, ki bi z omejitvijo krčenja gozdov Englishfrançais zmanjšale izpuste toplogrednih plinov.

Nezakonita sečnja pa ne ogroža samo okolja. Avtohtonim in krajevnim prebivalcem jemlje delovna mesta in vire. Spodbuja korupcijo in organizirani kriminal, pri čemer se dobiček pogosto uporablja za financiranje regionalnih spopadov.

Povzroča tudi milijarde evrov proračunske izgube in onemogoča konkurenčnost zakonite sečnje v državah uvoznicah in izvoznicah.

Boj proti nezakoniti sečnji in trgovini z nezakonito posekanim lesom – Projekti s podporo EU English.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave