Cale de navigare

Dispar pădurile! - 17/10/2008

Copaci arzând mocnit după un incendiu provocat în Sumatra, Indonezia  © Reporters

UE intervine pentru a stopa importurile de lemn exploatat ilegal.

Exploatările forestiere ilegale distrug anual milioane de acri de pădure. O mare parte din lemnul rezultat ajunge în Europa, întrucât aceasta constituie una dintre cele mai mari pieţe din lume pentru produse din lemn, cum ar fi lemnul pentru construcţii, placajele sau mobila. Circa 20% din totalul importurilor provine din exploatări ilegale.

Până în prezent, UE a promovat desfăşurarea de acţiuni voluntare English destinate reducerii acestor practici. Prin noile norme propuse, importatorii vor avea de data aceasta obligaţia de a aplica o anumită procedură pentru a verifica legalitatea exploatării lemnului. Regulamentul ar urma să vizeze şi producătorii europeni de produse din lemn, întrucât au fost semnalate cazuri de exploatări ilegale şi în unele ţări ale Uniunii.

Tăierile ilegale au consecinţe dezastruoase pentru mediul înconjurător, accelerând ritmul despăduririlor, pierderea biodiversităţii English şi schimbările climatice. Despădurirea se află la originea a aproximativ 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Iar problemele nu se opresc aici. Peste jumătate din exploatările forestiere se concentrează în regiuni vulnerabile, cum ar fi bazinul Amazonului, centrul Africii şi sud-estul Asiei. În multe ţări, exploatarea forestieră ilegală depăşeşte cu mult producţia legală.

Se preconizează că tema despăduririlor va constitui una dintre priorităţile dialogului internaţional cu privire la schimbările climatice. Comisia propune instituirea unui sistem global de recompensare a ţărilor în curs de dezvoltare care îşi diminuează emisiile de gaze cu efect de seră prin reducerea defrişărilor Englishfrançais.

Exploatările forestiere ilegale reprezintă o problemă nu doar pentru mediu, ci şi pentru oameni. Odată cu defrişarea, populaţia autohtonă rămâne fără resurse şi locuri de muncă. Mai mult decât atât, aceste practici încurajează apariţia corupţiei şi a crimei organizate, iar profiturile obţinute sunt deseori folosite ca surse de finanţare a conflictelor armate.

La rândul lor, guvernele înregistrează pierderi de miliarde de euro, iar competitivitatea în domeniul exploatărilor forestiere legale este subminată atât în ţările importatoare, cât şi în cele exportatoare.

Lupta împotriva exploatărilor forestiere ilegale şi a comercializării produselor rezultate - Proiecte sprijinite de UE English.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile