Navigációs útvonal

Uniós fellépés az erdők védelmében - 17/10/2008

Erdőirtást követően megmaradt, füstölgő facsonkok az indonéziai Szumátrán © Reporters

Az Európai Bizottság új jogszabállyal kíván gátat vetni az illegálisan kivágott fák importjának.

Az illegális fakitermelés évente több millió hektár erdő pusztulását okozza világszerte. A kivágott fák nagy részét Európában, a nyersfa, falemez és bútoráru egyik legnagyobb piacán értékesítik. Az európai fa- és fatermékimport 20%‑a illegális fakitermelésből származik.

Idáig az EU önkéntes cselekvésre English buzdította az iparág szereplőit az illegális fakitermelés megszüntetése érdekében. Egy új jogszabályjavaslat szerint azonban az importőröknek a jövőben kötelező lesz ellenőrizniük, hogy a fa legális forrásból származik‑e. A rendelet az uniós fakitermelőkre is vonatkozik majd, ugyanis az illegális erdőirtás kontinensünkön sem ismeretlen jelenség.

Az illegális fakivágás súlyos környezeti károkat okoz: meggyorsítja az erdők pusztulását, a biológiai sokféleség English csökkenését és az éghajlatváltozást. Világszinten az erdőirtás az összes üvegházhatású gázkibocsátás körülbelül 20%‑áért felelős.

A gondokat tetézi, hogy napjainkban a világ fakitermelésének több mint fele sebezhető régiókban – az Amazonas medencéjében, Közép-Afrikában és Délkelet-Ázsiában – összpontosul. Egyes országokban az illegális fakitermelés messze meghaladja a legális kitermelés mértékét.

Az erdőirtás várhatóan egyik központi témája lesz a közeljövőben sorra kerülő, éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi találkozóknak. A Bizottság globális rendszer kialakítását szorgalmazza, amely jutalmazná a fejlődő országokat, ha az erdőirtás megfékezése Englishfrançais révén csökkentik üvegházhatású gázkibocsátásukat.

Az illegális fakitermelés azonban nem pusztán környezeti probléma. Az erdők pusztulása a bennszülött közösségeket és a helyi lakosokat megfosztja munkájuktól és erőforrásaiktól, hozzájárul a korrupció és a szervezett bűnözés terjedéséhez, miközben a belőle származó profit gyakran helyi háborúkat finanszíroz. A jogosulatlan erdőirtás mindemellett több milliárd eurós bevételtől fosztja meg a kormányokat, és aláássa a legális fakitermelők versenyképességét úgy az importőr, mint az exportőr országokban.

EU-támogatást élvező projektek az illegális fakitermelés elleni harc területén English.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek