Навигационна пътека

Горите изчезват - 17/10/2008

Тлеещи дървета след пожар за разчистване на гора в Суматра, Индонезия © Reporters

ЕС предприема строги мерки срещу нелегалния внос на дървен материал.

Незаконната сеч всяка година унищожава милиони акри гори. Голяма част от дървесината се озовава в Европа, един от най-големите пазари в света на дървесни продукти като дървен материал, шперплат и мебели. Около 20% от този внос произхожда от нелегално изсечени дървета.

Досега ЕС насърчаваше доброволните действия English за ограничаване на незаконната сеч, но съгласно ново законодателно предложение вносителите ще трябва да изпълнят определени стъпки, за да проверят дали дървесината е добита легално. Регламентът ще важи и за производителите на дървен материал в Съюза, където са известни случаи на незаконна сеч в някои страни.

Незаконният дърводобив разрушава околната среда и ускорява обезлесяването, загубата на биоразнообразие English и изменението на климата. Обезлесяването е причина за около 20% от емисиите на парникови газове в световен мащаб.

И проблемът се влошава все повече. В момента повече от половината от дърводобива се осъществява в уязвими региони - басейна на Амазонка, Централна Африка и Югоизточна Азия. В някои страни незаконната сеч е толкова необуздана, че превишава значително легалното производство на дървен материал.

Очаква се темата за обезлесяването да е приоритетна по време на предстоящите международни разговори за изменението на климата. Комисията предлага глобална схема за компенсиране на развиващите се страни, които съкращават емисиите на парникови газове чрез намаляване на обезлесяването Englishfrançais.

Незаконната сеч е проблем не само за околната среда. Тя лишава местното население от работни места и ресурси. Освен това тя благоприятства развитието на корупция и организирана престъпност, като печалбите често се използват за финансиране на регионални войни.

Тя също така струва на правителствата милиони евро изгубени приходи и подкопава конкурентоспособността на легалната дейност в страните вносителки и износителки на дървен материал.

Борба с незаконната сеч и търговията с незаконно добит дървен материал - подкрепяни от ЕС проекти English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки