Cale de navigare

Cumpărături fără graniţe - 08/10/2008

Tastă de calculator cu simbolul monedei euro

Noua propunere vizează o mai bună protecţie a consumatorilor la nivelul UE.

Atât consumatorii, cât şi comercianţii ezită să efectueze operaţiuni comerciale în alte ţări din UE, în special on-line. Acest lucru se datorează faptului că ei nu sunt siguri de drepturile şi obligaţiile care le revin - regulile încă variază de la o ţară la alta. Consumatorii se tem că, dacă fac cumpărături în altă ţară, nu vor beneficia de protecţie împotriva înşelăciunii şi fraudei. Comercianţii ezită să-şi asume riscurile şi costurile necesare pentru a se conforma diferitelor legislaţii.

Măsura English propusă de Comisie înlocuieşte patru acte legislative existente şi reglementează toate aspectele legate de achiziţionarea unui produs: informaţii despre produs, clauze contractuale, livrare, returnare, rambursare, reparaţii, garanţii şi anulări.

Unele ţări dispun deja de astfel de măsuri, însă noua propunere garantează o mai bună protecţie a consumatorilor la nivelul UE. Comercianţii vor fi, de asemenea, avantajaţi deoarece vor face economii la costurile necesare pentru punerea în conformitate.

Un tur de orizont în UE este de ajuns pentru a ne da seama că merită să ne facem cumpărăturile în mai multe ţări. Să luăm exemplul recent al unui distribuitor de produse electronice - aceeaşi cameră digitală era pusă în vânzare la preţuri diferite: 198 de euro (în Anglia), 254 de euro (în Irlanda), 276 de euro (în Belgia) şi 306 euro (pe site-ul său din Finlanda). Discrepanţe similare pot fi întâlnite şi pentru iPod-uri, parfumuri, mobilă, autovehicule şi articole de îmbrăcăminte.

„Avem nevoie de un set de reguli aplicabile la nivelul UE pentru a le oferi consumatorilor siguranţa de care au nevoie pentru a face cumpărături fără nicio grijă”, a declarat comisarul pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva.

Pe lângă faptul că îi vor proteja pe consumatori, noile reguli îi vor încuraja pe comercianţi să exploreze noi pieţe de desfacere. Conform unui sondaj English european, aproximativ 80% din comercianţi nu-şi vând produsele consumatorilor din alte ţări. Şi mulţi ar dori să o facă, dacă legislaţiile ar fi armonizate.

Comercianţii pierd astfel o potenţială piaţă de desfacere, de mari dimensiuni. Aproximativ 150 de milioane de cetăţeni - o treime din populaţia UE - fac cumpărături pe internet. Deşi, în prezent, numai 30 de milioane cumpără bunuri din alte ţări, valoarea achiziţiilor transfrontaliere se ridică anual la 24 de miliarde de euro.

Noile reguli prevăd următoarele:

  • bunurile vor fi livrate în termen de 30 de zile;
  • consumatorii vor avea la dispoziţie 14 zile pentru a anula achiziţia făcută (şi 30 de zile pentru rambursare);
  • clauzele contractuale abuzive vor fi interzise;
  • vor exista reguli comune pentru licitaţiile on-line şi se va întări protecţia împotriva tehnicilor de vânzare agresive;
  • va exista un tip standard de recurs pentru produsele defectuoase.

 

Propunerea trebuie să fie aprobată de cele 27 de state membre şi de Parlamentul European.

Drepturile consumatorilor - informaţii suplimentare

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile