Kruimelpad

Computertoets met euroteken

Meer bescherming voor de consument, dat is het idee achter een nieuw voorstel voor EU-consumentenrechten.

De gemiddelde consument, maar ook menig winkelier, houdt niet zo van zakendoen in een ander EU-land, zeker niet als het online moet gebeuren. Een van de redenen is dat de rechten en plichten niet zo duidelijk zijn en bovendien sterk variëren van land tot land. Klanten vrezen dat ze niets kunnen doen tegen oplichting en fraude. En winkeliers vermijden liever de risico's en kosten van de verschillende wetten en regels.

De voorgestelde wetgeving English vervangt vier bestaande wetten en dekt alle aspecten van een aankoop: productinformatie, contractvoorwaarden, leveringen, ruilen, terugbetalingen, reparaties, garanties en annuleringen.

Sommige landen bieden die bescherming al, maar met de nieuwe regels gaan alle consumenten in de hele EU erop vooruit. En voor winkeliers is het ook gunstig, want het kost hen minder om aan alle voorwaarden te voldoen.

Als je prijzen vergelijkt, zie je dat shoppen in het buitenland voordelig is. Om een voorbeeld te noemen: een elektronicagigant bood onlangs dezelfde digitale camera aan voor 198 euro in Engeland, voor 254 euro in Ierland, voor 276 euro in België en voor 306 euro op zijn Finse website. En zulke grote verschillen zie je ook bij iPods, parfum, meubelen, auto's en kleding.

"We moeten in de hele EU een juridisch vangnet hebben zodat de consument met een gerust hart overal zijn aankopen kan doen", aldus eurocommissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva.

Maar de nieuwe regels zijn niet alleen gunstig voor de consument, ze stimuleren ook de detailhandel. Volgens een enquête English van de EU verkoopt 80% van de detailhandelaren nooit iets aan consumenten in het buitenland. De meesten zouden het echter wel willen, als de regels overal gelijk waren.

Ze missen dus een enorme potentiële markt. Ongeveer 150 miljoen Europeanen – een derde van de bevolking van de EU – koopt wel eens iets via internet. En hoewel er tot nu toe maar zo'n 30 miljoen daarvan wel eens iets bestellen in het buitenland, gaat het toch nog om een omzet van 24 miljard euro per jaar.

Wat houdt het voorstel in?

  • goederen moeten worden geleverd binnen de 30 dagen
  • de consument krijgt 14 dagen bedenktijd en kan zijn aankoop al die tijd nog annuleren (met terugbetaling binnen 30 dagen)
  • oneerlijke contractvoorwaarden zijn verboden, er komt een nieuwe zwarte lijst
  • er komen gemeenschappelijke regels voor online-veilingen en meer bescherming tegen verkoop onder druk
  • er komen standaardregels voor het ruilen of teruggeven van ondeugdelijke producten

 

Deze regels moeten nu worden goedgekeurd door de 27 EU-landen en het Europees Parlement.

Consumentenrechten, meer informatie

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links