Навигационна пътека

Компютърен клавиш със символа на еврото

Потребителите ще имат повече права съгласно предложените правила за пазаруване в ЕС.

Купувачите и търговците на дребно все още са предпазливи, когато правят бизнес в други страни от ЕС, особено по интернет. Това отчасти се дължи на несигурността във връзка с техните права и задължения - правилата все още доста се различават в отделните страни от ЕС. Потребителите се опасяват, че няма да бъдат защитени срещу измами, ако пазаруват в чужбина. Търговците на дребно не искат да поемат рисковете и разходите по спазването на различни закони.

Предложеното законодателство English заменя четири съществуващи закона и се отнася до всички аспекти на покупката: информация за продукта, договорни условия, доставка, връщане, възстановяване на платени суми, ремонти, гаранции и анулиране.

Някои страни вече имат сравними мерки за защита, но според новите правила потребителите в ЕС ще бъдат по-добре защитени. Търговците също ще имат полза, тъй като ще спестят доста от разходите за спазване на изискванията.

Един поглед към цените в ЕС показва, че си струва да се пазарува от различни страни. Например наскоро голяма компания за търговия на дребно предлагаше една и съща дигитална камера за 198 евро в Обединеното кралство, за 276 евро в Белгия и за 306 евро във финландския си уебсайт. Подобни различия могат да бъдат открити и при iPod, парфюмите, мебелите, автомобилите и дрехите.

„Нуждаем се от обхващаща целия ЕС предпазна мрежа от права, така че потребителите да се чувстват сигурни, когато пазаруват в чужбина“, заяви комисарят за защита на потребителите Меглена Кунева.

Освен че ще защитят потребителите, правилата ще стимулират търговците на дребно да проучат нови пазари. Според проучване на ЕС English около 80% от търговците на дребно не продават на потребители в други страни. Повечето от тях обаче биха обмислили тази възможност, ако разпоредбите бъдат стандартизирани.

Те изпускат един потенциално огромен пазар. Около 150 млн. граждани - една трета от населението на ЕС - пазаруват по интернет. Въпреки че засега едва 30 млн. от тях купуват стоки от чужбина, все пак става дума за годишни продажби от 24 млрд. евро.

Новите правила ще:

  • изискват доставка на стоките в рамките на 30 дни
  • дават на потребителите 14-дневен срок, в който да могат да анулират покупката (връщане на парите в рамките на 30 дни)
  • забранят некоректните договорни условия
  • създадат общи правила за онлайн търгове и увеличаване на защитата срещу продажбите чрез оказване на натиск
  • предоставят стандартна процедура за обезщетения при дефектни продукти.

 

Правилата трябва да бъдат одобрени от 27-те страни от ЕС и от Европейския парламент.

Права на потребителите - повече информация

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки