Navigációs útvonal

Élelmiszer-biztonság: mi maradhat vissza a növényvédő szerekből? - 03/09/2008

Növényvédő szert permetező traktor

A szeptember 1-jén hatályba lépő új uniós szabályok egységes határértékeket szabnak az élelemben található növényvédőszer-maradékokra.

E határértékek bevezetésével az EU a fogyasztók védelmét kívánja szolgálni, továbbá a kereskedelmi és importtevékenység megkönnyítésére törekszik. „Az egyes tagállamok által termelt vagy importált élelmiszereknek minden tagállamban alkalmasaknak kell lenniük a biztonságos fogyasztásra” – fejtette ki az egészségügyi biztos, Androulla Vassiliou.

A növényvédő szerek egy kis része a learatott termésből bejut az élelmiszerekbe. Az EU határértékeket szabott meg e vegyszermaradékokra, hogy a fogyasztók minél kevésbé legyenek kitéve a hatásuknak, az elfogadhatatlan egészségügyi kockázatok elkerülése céljából.

A növényvédőszer-maradékokról szóló rendelet English mintegy 1100 peszticidre tér ki, amelyet az Unióban vagy az Unión kívül használnak a növénytermesztők. A termékek széles körére állapít meg vegyszermaradék-határértéket: többek között a húsra, a tejre, a zöldségekre, a gyümölcsökre – a csonthéjasokat is beleértve, a fűszerekre és a takarmányokra. A határértékek a friss és a feldolgozott termékekre egyaránt vonatkoznak, hígítás vagy koncentráció esetében megfelelő kiigazítással.

Korábban az EU csupán bizonyos növényvédő szerekre vonatkozóan írt elő határértékeket, a többi peszticid szabályozása az egyes tagállamok hatáskörébe tartozott. Így előfordult, hogy olyan termékek, melyekben a vegyszermaradék túllépte a megengedett határértéket az egyik tagországban, elfogadhatónak minősültek egy másik tagállamban. Egyes növényvédőszerek esetében pedig nem is létezett ilyen előírás. Az egységesség hiánya zavart okozott mind a kereskedők, mind a fogyasztók körében.

A rendelet által bevezetett határértékek meghatározásakor az EU figyelembe vette a legveszélyeztetettebb csoportok, így a csecsemők és a gyermekek érdekeit. Ebben a kérdésben alapelvnek számít, hogy az élelmiszer-biztonság fontosabb, mint a növényvédelem.

A jogszabály végrehajtásának feladata az EU tagállamainak kormányaira hárul, a Bizottság azonban ellenőrzi, hogy érvényesülnek-e az új szabályok. Bizonyos növényvédő szerekre és növényekre előírt határértékek megtekinthetők a Bizottság online adatbázisában English.

Tájékoztató a növényvédőszer-maradékokról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek