Sökväg

EU hjälper barnen i kampen mot övervikt - 28/08/2008

Barn som äter frukt på skolgården

EU planerar att dela ut gratis frukt och grönsaker på skolorna och öka utbudet av mejeriprodukter.

Man uppskattar att 22 miljoner barn i EU är överviktiga. Mer än 5  miljoner är direkt feta och framtidsprognoserna är dystra – antalet väntas stiga med omkring 400 000 varje år.

Barndomens matvanor överförs oftast till vuxenlivet och därefter till nästa generation. De flesta av oss äter alldeles för lite frukt och grönsaker – mindre än de 400 gram per dag som rekommenderas av Världshälsoorganisationen (WHO). Och barn och ungdomar äter allt mindre frukt och grönt. EU har därför utarbetat en ny plan för att få barnen att äta sundare.

Enligt planen ska pengar från EU användas till att dela ut gratis frukt och grönsaker på skolorna DeutschEnglishfrançais – från och med 2009. Studier visar att låginkomstfamiljer är de som är minst benägna att äta de rekommenderade fem portionerna färsk frukt eller grönsaker varje dag. Hälsosamma och gratis mellanmål kan förbättra barnens kostintag betydligt.

Kostnaden kommer att delas lika mellan EU och medlemsländerna (för mindre välmående länder står EU för 75 % av kostnaden). EU ska bidra med omkring 90 miljoner euro per år.

Liknande mjölkprogram DeutschEnglishfrançais har funnits i över 30 år. Under skolåret 2006–2007 delades 305 000 ton mjölk ut på skolor i 22 EU-länder.

EU-kommissionen vill nu lägga till andra mejeriprodukter, t.ex. ost, yoghurt och kärnmjölk. Gymnasieskolor ska också kunna delta. Ju fler skolor som deltar, desto fler barn uppmuntras till att välja bra och hälsosamma mejeriprodukter i stället för skräpmat och läsk.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar