Navigacijska pot

EU z zdravo hrano za zdrave šolarje - 28/08/2008

Otroci na igrišču jejo sadje

Evropska komisija je pripravila nov načrt za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave šolarjem ter večjo izbiro mlečnih izdelkov, ki so jim že na voljo.

V Evropski uniji naj bi bilo pretežkih kar približno 22 milijonov otrok. Več kot 5 milijonov jih je debelih, najbolj zaskrbljujoče pa je to, da naj bi se njihovo število v prihodnosti še povečalo, in sicer za približno 400 000 otrok na leto.

Prehranske navade iz otroštva se ponavadi ohranijo tudi v odraslosti in nato prenesejo na naslednjo generacijo. Večina evropskih prebivalcev že zdaj poje premalo sadja in zelenjave (manj kot 400 g na dan, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija), mladi pa ga še manj. Zato želi Evropska komisija spodbuditi otroke in mlade k zdravim prehranskim navadam.

Z letom 2009 želi Komisija s sredstvi EU šolam zagotoviti brezplačno dobavo sadja in zelenjave DeutschEnglishfrançais. Kot kažejo raziskave, je prav v revnejših družinah najmanj verjetno, da se bo na jedilniku znašlo priporočenih pet obrokov svežega sadja in zelenjave na dan. Zato naj bi ponudba brezplačnih zdravih prigrizkov izboljšala prehrano prav tistih mladih, ki to najbolj potrebujejo.

Stroške projekta naj bi krili iz proračuna EU in proračunov držav članic, in sicer bo prispevek bogatejših držav 50-odstoten, revnejših pa 25-odstoten. Iz proračuna EU naj bi za projekt namenili 90 milijonov EUR na leto.

Podobni programi za mleko DeutschEnglishfrançais delujejo že 30 let. V šolskem letu 2006/2007 so šolam v 22 državah EU razdelili 305 000 ton mleka.

Zdaj želi Komisija program razširiti tudi na druge mlečne izdelke, med njimi sir, jogurt in pinjenec. V skladu z novimi načrti Komisije naj bi bile do brezplačnih zdravih živil upravičene tudi srednje šole. Z vedno večjim številom sodelujočih šol naj bi se povečalo tudi število otrok, ki bodo za malico izbrali zdrave in kakovostne mlečne izdelke namesto hitre hrane in pijače nizke kakovosti.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave