Cale de navigare

UE ia noi măsuri împotriva obezității infantile - 28/08/2008

Copii mâncând fructe pe un teren de joacă

UE are în vedere noi măsuri - distribuirea gratuită de fucte şi legume în şcoli şi extinderea gamei de produse lactate disponibile.

Se estimează că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, dintre carepeste 5 milioane sunt obezi. Situaţia continuă să se înrăutăţească: se prevede că numărul de cazuri va crește cu aproximativ 400 000 pe an.

Obiceiurile alimentare dobândite în copilărie se mențin, de obicei, și la vârsta adultă, fiind transmise apoi generaţiei următoare. Majoritatea cetăţenilor europeni consumă deja prea puţine fructe şi legume (mai puţin de 400 de grame pe zi, cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii), iar consumul scade la generaţiile mai tinere. Pornind de la această stare de fapt, Comisia Europeană are un nou plan destinat să încurajeze adoptarea de către copii a unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Începând din 2009, Comisia doreşte să aloce fonduri europene pentru distribuirea gratuită de fructe şi legume în şcoli DeutschEnglishfrançais. Studiile realizate arată că, în cazul familiilor mai sărace, probabilitatea ca membrii acestora să consume zilnic cele cinci porţii de fructe şi legume proaspete recomandate este foarte mică. Distribuirea gratuită de produse sănătoase ar putea avea o influenţă benefică asupra regimului alimentar al copiilor provenind din medii defavorizate.

Costurile vor fi suportate, în mod egal, de UE şi de guvernele naţionale (proporţia fiind de 75/25, în cazul ţărilor mai puţin prospere). Contribuţia de la bugetul UE va totaliza aproximativ 90 de miloane de euro pe an.

Programe similare de distribuire a laptelui în şcol DeutschEnglishfrançais i se aplică deja de peste 30 de ani. În cursul anului şcolar 2006-2007, au fost distribuite 305 000 de tone de lapte în şcolile din cele 22 de state membre ale UE.

În prezent, Comisia doreşte să extindă programul pentru a include alte produse lactate, printre care brânzeturi, iaurt şi lapte bătut. Noul plan se va adresa şi unităților școlare din învățământul secundar. Având în vedere că numărul şcolilor incluse în program este în creştere, din ce în ce mai mulţi copii vor fi încurajaţi să consume produse lactate sănătoase şi de foarte bună calitate.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile