Kruimelpad

EU helpt schoolkinderen in de strijd tegen overgewicht - 28/08/2008

Kinderen eten fruit op een schoolplein

De EU lanceert nieuwe plannen om gratis groenten en fruit en meer soorten zuivelproducten aan schoolkinderen te verstrekken.

Naar schatting hebben ongeveer 22 miljoen kinderen in de EU last van overgewicht. Meer dan 5 miljoen kinderen zijn zwaarlijvig, en het wordt steeds ernstiger: dit aantal zal naar verwachting jaarlijks met zo'n 400 000 stijgen.

Eetgewoonten die in de kindertijd worden aangeleerd, veranderen meestal niet als mensen volwassen worden. Zij worden zelfs overdragen op de volgende generatie. De meeste Europeanen eten al te weinig groenten en fruit, d.w.z. minder dan de 400 g die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. De consumptie hiervan neemt nog verder af bij de jongere generaties. Met dit in het achterhoofd komt de Commissie met een nieuw plan om kinderen aan te zetten tot gezond eten.

Vanaf 2009 wil de Commissie EU-geld gebruiken om gratis groenten en fruit aan scholen te verstrekken DeutschEnglishfrançais . Uit onderzoek blijkt dat armere gezinnen vaker niet aan de aanbevolen vijf porties verse groenten en fruit per dag komen. Als kinderen uit deze gezinnen gratis gezonde tussendoortjes krijgen, is dat een grote stap voorwaarts voor hun dieet.

De kosten hiervoor worden voor de helft door de EU betaald, en voor de andere helft door de nationale overheid (75%-25% voor de minder welvarende landen). De EU zal ongeveer 90 miljoen euro per jaar bijdragen.

Vergelijkbare schoolmelkregelingen DeutschEnglishfrançais bestaan al ruim 30 jaar. In het schooljaar 2006-2007 is 305 000 ton melk aan scholen in 22 EU-landen verstrekt.

De Commissie wil de schoolmelkregeling uitbreiden met andere zuivelproducten, waaronder kaas, kwark, yoghurt en karnemelk. Scholen in het voortgezet onderwijs komen ook in aanmerking voor de nieuwe regeling. Naarmate het aantal deelnemende scholen stijgt, worden steeds meer schoolkinderen aangemoedigd gezonde, kwaliteitsproducten te kiezen in plaats van minder gezonde, kant-en-klare etenswaren en dranken.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links