Διαδρομή πλοήγησης

Φρένο στην παιδική παχυσαρκία με τη βοήθεια της ΕΕ - 28/08/2008

Παιδιά που τρώνε φρούτα στην αυλή του σχολείου

Νέα σχέδια για δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών καθώς και ποικίλων γαλακτοκομικών προϊόντων στους μαθητές.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα και περισσότερα από 5 εκατομμύρια παχύσαρκα, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς καθώς αναμένεται ότι σ’ αυτόν τον αριθμό θα προστίθενται 400.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτάμε στην παιδική μας ηλικία μας συνοδεύουν συνήθως μέχρι την ενηλικίωση και κληροδοτούνται στην επόμενη γενιά. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τρώνε ελάχιστα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα από 400 γρ την ημέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και η κατανάλωση είναι ακόμη μικρότερη στις νεότερες γενιές. Σκοπός λοιπόν του νέου σχεδίου της Επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή των παιδιών.

Η Επιτροπή σκοπεύει να αρχίσει από το 2009 να χρησιμοποιεί κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία DeutschEnglishfrançais. Από διάφορες μελέτες συνάγεται ότι οι φτωχότερες οικογένειες είναι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτές που δεν καταναλώνουν τις συνιστώμενες πέντε δόσεις φρέσκων φρούτων ή λαχανικών κάθε ημέρα. Η δωρεάν παροχή υγιεινών πρόχειρων γευμάτων θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση όσον αφορά τη διατροφή των νέων από ασθενή οικονομικά στρώματα.

Τις σχετικές δαπάνες θα μοιραστούν σε αναλογία 50-50 ο κοινοτικός προϋπολογισμός και οι εθνικές κυβερνήσεις (75-25 για τις φτωχότερες χώρες). Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα ανέλθει συνολικά σε 90 εκατ. ευρώ περίπου το χρόνο.

Παρόμοια προγράμματα για το γάλα Deutschfrançais εφαρμόζονται ήδη τα τελευταία 30 χρόνια. Το σχολικό έτος 2006-07, διατέθηκαν 305.000 τόνοι γάλακτος σε σχολεία των 22 χωρών της ΕΕ.

Η Επιτροπή επιθυμεί να επεκτείνει τώρα το πρόγραμμα, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυριά και γιαούρτι. Στο νέο πρόγραμμα εκτός από τα δημοτικά θα μπορούν πλέον να συμμετάσχουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Καθώς ο αριθμός των σχολείων θα αυξάνεται, όλο και περισσότερα παιδιά θα ενθαρρύνονται να επιλέγουν υγιεινά, ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα αντί για τα πρόχειρα κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι